Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 196664

Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda


Šušković, Jagoda
Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Utjecaj prehrane na zdravlje
Zagreb, Hrvatska, 2005. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, pregledni)


CROSBI ID: 196664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda
(Lactic acid bacteria contribution to healthy benefits of fermented dairy products)

Autori
Šušković, Jagoda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, pregledni

Skup
Utjecaj prehrane na zdravlje

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.05.2005

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; starter kulture; probiotički učinak; bioaktivni peptidi; egzopolisaharidi
(lactic acid bacteria; starter cultures; probiotic effect; bioactive peptides; exopolisacharides)

Sažetak
Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metabolizamskom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, viralne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058009

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušković, Jagoda
Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Utjecaj prehrane na zdravlje
Zagreb, Hrvatska, 2005. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, pregledni)
Šušković, J. (2005) Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda. U: Utjecaj prehrane na zdravlje.
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2005}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, starter kulture, probioti\v{c}ki u\v{c}inak, bioaktivni peptidi, egzopolisaharidi}, title = {Doprinos bakterija mlije\v{c}ne kiseline zdravstvenim u\v{c}incima fermentiranih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, starter kulture, probioti\v{c}ki u\v{c}inak, bioaktivni peptidi, egzopolisaharidi}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}u\v{s}kovi\'{c}, Jagoda}, year = {2005}, keywords = {lactic acid bacteria, starter cultures, probiotic effect, bioactive peptides, exopolisacharides}, title = {Lactic acid bacteria contribution to healthy benefits of fermented dairy products}, keyword = {lactic acid bacteria, starter cultures, probiotic effect, bioactive peptides, exopolisacharides}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font