Pregled bibliografske jedinice broj: 196664
Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda
Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda // Utjecaj prehrane na zdravlje
Zagreb, Hrvatska, 2005. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, pregledni)
CROSBI ID: 196664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Doprinos bakterija mliječne kiseline zdravstvenim učincima fermentiranih mliječnih proizvoda
(Lactic acid bacteria contribution to healthy benefits of fermented dairy products)
Autori
Šušković, Jagoda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, pregledni
Skup
Utjecaj prehrane na zdravlje
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.05.2005
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; starter kulture; probiotički učinak; bioaktivni peptidi; egzopolisaharidi
(lactic acid bacteria; starter cultures; probiotic effect; bioactive peptides; exopolisacharides)
Sažetak
Mljekarska industrija je najveći korisnik bakterija mliječne kiseline, kao starter kultura i probiotičkih kultura, u proizvodnji različitih fermentiranih mliječnih proizvoda. Fermentirani mliječni proizvodi predstavljaju 20 % ukupne svjetske proizvodnje fermentirane hrane. U dobivanju fermentiranih mliječnih proizvoda sudjeluju bakterije mliječne kiseline koje svojom metabolizamskom aktivnošću doprinose povećanju nutritivne i terapijske vrijednosti proizvoda. To se očituje u povećanoj koncentraciji nekih vitamina i enzima, egzopolisaharida i bioaktivnih peptida te mliječne kiseline kao glavnog proizvoda metabolizma ovih bakterija. Terapijski učinak bakterija mliječne kiseline, odnosno zdravstvena korist fermentiranih mliječnih proizvoda, može biti izražena u slučajevima nepodnošljivosti laktoze, infekcije probavnog sustava, viralne dijareje, dijareje uzrokovane antibiotičkom terapijom, u prevenciji i terapiji putničke dijareje te gastritisa uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori. Najnovija istraživanja ukazuju na značajnu ulogu fermentiranih mliječnih proizvoda u smanjenju koncentracije kolesterola, krvnog tlaka, smanjenju rizika nastajanja raka debelog crijeva te drugih upalnih bolesti crijeva što je rezultat imunostimulacijskog učinka bakterija mliječne kiseline prisutnih u fermentiranim mliječnim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058009
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jagoda Šušković
(autor)