Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 196523

Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja


Hruškar, Mirjana; Krpan, Marina; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 31-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 196523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja
(Concentration changes of aroma components in plain and probiotic yoghurt during storage)

Autori
Hruškar, Mirjana ; Krpan, Marina ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55 (2005), 1; 31-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jogurt; probiotički jogurt; sastojci arome; senzorska procjena
(yoghurt; probiotic yoghurt; aroma compounds; sensory evaluation)

Sažetak
U ovom radu su korišteni uzorci običnog i probiotičkog jogurta s hrvatskog i slovenskog tržišta. Uzorci su čuvani 25 dana na dvije različite temperature (+4°C, +20°C), a svakih 5 dana uzimani su uzorci za određivanje sastojaka arome (acetaldehid, etanol i diacetil). Istovremeno je provedena i senzorska procjena. Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi promjene koncentracija pojedinih tvari arome i senzorske kakvoće običnog i probiotičkog jogurta, tijekom skladištenja ovisno o temperaturi i trajanju skladištenja, te utvrditi u kojoj mjeri su te promjene arome progresivnije obzirom na različitost uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju da je smjer promjena udjela sastojaka arome identičan u obje vrste jogurta uglavnom zbog bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) koji značajno utječu na tvari arome, dok prisutnost probiotičkih bakterija ima uglavnom terapijski učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058018

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (autor)

Avatar Url Mirjana Hruškar (autor)

Avatar Url Nada Vahčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hruškar, Mirjana; Krpan, Marina; Bucak, Ivana; Vahčić, Nada
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 31-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Hruškar, M., Krpan, M., Bucak, I. & Vahčić, N. (2005) Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja. Mljekarstvo, 55 (1), 31-39.
@article{article, author = {Hru\v{s}kar, Mirjana and Krpan, Marina and Bucak, Ivana and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2005}, pages = {31-39}, keywords = {jogurt, probioti\v{c}ki jogurt, sastojci arome, senzorska procjena}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {55}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Promjene koncentracije sastojaka arome u obi\v{c}nom i probioti\v{c}kom jogurtu tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {jogurt, probioti\v{c}ki jogurt, sastojci arome, senzorska procjena} }
@article{article, author = {Hru\v{s}kar, Mirjana and Krpan, Marina and Bucak, Ivana and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2005}, pages = {31-39}, keywords = {yoghurt, probiotic yoghurt, aroma compounds, sensory evaluation}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {55}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Concentration changes of aroma components in plain and probiotic yoghurt during storage}, keyword = {yoghurt, probiotic yoghurt, aroma compounds, sensory evaluation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Agricola
  • CAB Abstracts
  • FSTA





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font