Pregled bibliografske jedinice broj: 196523
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 31-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 196523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja
(Concentration changes of aroma components in plain and probiotic yoghurt during storage)
Autori
Hruškar, Mirjana ; Krpan, Marina ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 1;
31-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jogurt; probiotički jogurt; sastojci arome; senzorska procjena
(yoghurt; probiotic yoghurt; aroma compounds; sensory evaluation)
Sažetak
U ovom radu su korišteni uzorci običnog i probiotičkog jogurta s hrvatskog i slovenskog tržišta. Uzorci su čuvani 25 dana na dvije različite temperature (+4°C, +20°C), a svakih 5 dana uzimani su uzorci za određivanje sastojaka arome (acetaldehid, etanol i diacetil). Istovremeno je provedena i senzorska procjena. Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi promjene koncentracija pojedinih tvari arome i senzorske kakvoće običnog i probiotičkog jogurta, tijekom skladištenja ovisno o temperaturi i trajanju skladištenja, te utvrditi u kojoj mjeri su te promjene arome progresivnije obzirom na različitost uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju da je smjer promjena udjela sastojaka arome identičan u obje vrste jogurta uglavnom zbog bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) koji značajno utječu na tvari arome, dok prisutnost probiotičkih bakterija ima uglavnom terapijski učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Agricola
- CAB Abstracts
- FSTA