Pregled bibliografske jedinice broj: 195166
Kvaliteta plodova jabuke Granny Smith nakon toplinskog tretmana
Kvaliteta plodova jabuke Granny Smith nakon toplinskog tretmana, 2005., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 195166 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta plodova jabuke Granny Smith nakon toplinskog tretmana
(The fruit quality of apple Granny Smith after heat treatment)
Autori
Delić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.05
Godina
2005
Stranica
21
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Malus domestica Borkh.; čuvanje; toplina; jabuka; kvaliteta
(Malus domestica Borkh.; storage; heat; apple; quality)
Sažetak
Provedeno je istraživanje o utjecaju toplinskih tretmana potapanjem u vodu od 6 minuta na 48º C i zagrijavanja toplim zrakom 3 dana na 38º na kvalitetu plodova jabuke Granny Smith nakon čuvanja od 3 mjeseca u uvjetima NA i 7 dana života na polici. Kod oba tretmana došlo je do promjena boje, tvrdoće i topljive suhe tvari. Tretman toplim zrakom se pokazao negativnim za kvalitetu ploda nakon čuvanja. Kod tretmana HWD 48º 6‘ , boja je dosta svježa, no plodovi su u oba mjerenja ( 3 mjeseca , 3 mjeseca + 7 dana ) najviše gubili na tvrdoći. Na plodovima nije bilo površinskog scalda ni u kontroli ni u toplinskim tretmanima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)