Pregled bibliografske jedinice broj: 194419
Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline
Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline // XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Rapić, V. ; Rogošić, M. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2005. str. 56-56 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 194419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline
(Characterization of p-aminobenzoic acid salts)
Autori
Cinčić, Dominik ; Kaitner, Branko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka
/ Rapić, V. ; Rogošić, M. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2005, 56-56
Skup
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.04.2005. - 27.04.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kisele soli; p-aminobenzojeva kiselina
(acid salts; p-aminobenzoic acid)
Sažetak
Lijekovi su uglavnom organske molekule, a većina ih se koristi u obliku soli. U većini slučajeva to je nužno kako bi se povećala topljivost u vodi, a i pripravom različitih vrsta soli otvara se čitav spektar različitih fizičkih, kemijskih i bioloških svojstava lijeka bez velike kemijske promjene u samom sastavu molekule. Uz topljivost to su još: talište, postojanost, higroskopnost, brzina otapanja, kristalna forma, mehanička svojstva farmakokinetički profil, toksičnost, bioraspoloživost i brzina apsorpcije [1]. p-Aminobenzojeva kiselina aktivna je komponenta sredstava za zaštitu od sunčevih zraka, ima antibakterijsko djelovanje, a njezina farmaceutska uporaba zabilježena je pri lječenju Peyronieve bolesti, skleroderme, morfee i dermatomiozitisa [2, 3]. Pripravljene soli p-aminobenzojeve kiseline su identificirane i opisane termičkom analizom (TG, DSC), FTIR i ramanskom spektroskopijom te difrakcijom rentgenskih zraka na praškastom uzorku. Napravljena su ispitivanja kvantitativne topljivosti u vodi i higroskopnosti. Pokazano je da se spektroskopska i termička svojstva pripravljenih soli znatno razlikuju u usporedbi s p aminobenzojevom kiselinom, što je u korelaciji sa strukturom molekule (kationa) i aniona koji je u sastavu soli.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija