Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 194180

Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju


Mašek, Tomislav; Šerman, Vlasta; Mikulec, Željko; Mas, Nora
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 5 (2003), 45; 293-299 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 194180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju
(Physiological characteristics of the nutrition of the rabbit)

Autori
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta ; Mikulec, Željko ; Mas, Nora

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 5 (2003), 45; 293-299

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Kunići; probavni sustav; cekotrofija
(Rabbit; digestive system; caecotrophy)

Sažetak
U radu su navedene osobitosti probavnog sustava i metabolizma kunića značajne za hranidbu u uzgoju. Glavna osobitost probavnog sustava je prilagođenost uzimanju velikih količina hrane. Cekum fermentacijom osigurava dodatne hranjive tvari dok kolon razdvajanjem hrane omogućuje stvaranje cekotrofa. Najveći dio obroka predstavljeju ugljikohidrati koji su ujedno i potencijalni uzročnik probavnih poremećaja. Potrebe za bjelančevinama najčešća su izražene kao omjer probavljive sirove bjelančevine i probavljive energije. Kunići prilagođavaju unos hrane prema količini energije u smjesi, a energetske potrebe izražavaju se u probavljivoj energiji. Metabolizam kalcija jedinstven je u odnosu na druge domaće životinje. Pasivni mehanizam resorpcije značajniji je od aktivnog, što dovodi do izrazito velikih koncentracija kalcija u serumu. Glavni put izlučivanja kalcija su bubrezi a ne žuč kao kod ostalih životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053061

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Mašek (autor)

Avatar Url Nora Mas (autor)

Avatar Url Željko Mikulec (autor)

Avatar Url Vlasta Šerman (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mašek, Tomislav; Šerman, Vlasta; Mikulec, Željko; Mas, Nora
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 5 (2003), 45; 293-299 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Mašek, T., Šerman, V., Mikulec, Ž. & Mas, N. (2003) Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 5 (45), 293-299.
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and \v{S}erman, Vlasta and Mikulec, \v{Z}eljko and Mas, Nora}, year = {2003}, pages = {293-299}, keywords = {Kuni\'{c}i, probavni sustav, cekotrofija}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {5}, number = {45}, issn = {0023-4850}, title = {Fiziolo\v{s}ke osobitosti hranidbe kuni\'{c}a u uzgoju}, keyword = {Kuni\'{c}i, probavni sustav, cekotrofija} }
@article{article, author = {Ma\v{s}ek, Tomislav and \v{S}erman, Vlasta and Mikulec, \v{Z}eljko and Mas, Nora}, year = {2003}, pages = {293-299}, keywords = {Rabbit, digestive system, caecotrophy}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {5}, number = {45}, issn = {0023-4850}, title = {Physiological characteristics of the nutrition of the rabbit}, keyword = {Rabbit, digestive system, caecotrophy} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font