Pregled bibliografske jedinice broj: 194180
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 5 (2003), 45; 293-299 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 194180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fiziološke osobitosti hranidbe kunića u uzgoju
(Physiological characteristics of the nutrition of the rabbit)
Autori
Mašek, Tomislav ; Šerman, Vlasta ; Mikulec, Željko ; Mas, Nora
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 5
(2003), 45;
293-299
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Kunići; probavni sustav; cekotrofija
(Rabbit; digestive system; caecotrophy)
Sažetak
U radu su navedene osobitosti probavnog sustava i metabolizma kunića značajne za hranidbu u uzgoju. Glavna osobitost probavnog sustava je prilagođenost uzimanju velikih količina hrane. Cekum fermentacijom osigurava dodatne hranjive tvari dok kolon razdvajanjem hrane omogućuje stvaranje cekotrofa. Najveći dio obroka predstavljeju ugljikohidrati koji su ujedno i potencijalni uzročnik probavnih poremećaja. Potrebe za bjelančevinama najčešća su izražene kao omjer probavljive sirove bjelančevine i probavljive energije. Kunići prilagođavaju unos hrane prema količini energije u smjesi, a energetske potrebe izražavaju se u probavljivoj energiji. Metabolizam kalcija jedinstven je u odnosu na druge domaće životinje. Pasivni mehanizam resorpcije značajniji je od aktivnog, što dovodi do izrazito velikih koncentracija kalcija u serumu. Glavni put izlučivanja kalcija su bubrezi a ne žuč kao kod ostalih životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski