Pregled bibliografske jedinice broj: 193936
Svojstva djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti Oblica, Levantinka i Lastovka s područja srednje Dalmacije
Svojstva djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti Oblica, Levantinka i Lastovka s područja srednje Dalmacije, 2003., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 193936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva djevičanskih maslinovih ulja autohtonih sorti Oblica, Levantinka i Lastovka s područja srednje Dalmacije
(Characteristics of virgin olive oils from autochtonhonous varietes Oblica, Levantinka and Lastovka from middle Dalmatia region)
Autori
Žanetić, Mirella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.10
Godina
2003
Stranica
104
Mentor
Štrucelj, Dubravka
Ključne riječi
autohtone sorte maslina; djevičansko maslinovo ulje; kvaliteta; sastav
(autochthonous olive varieties; fatty acid composition; olive oil storage; quality; sterols; triglycerides; virgin olive oil)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je 21 uzorak maslinovih ulja dobiven iz tri najzastupljenije autohtone sorte maslina s područja srednje Dalmacije: Oblice, Levantinke i Lastovke. Plodovi maslina su prikupljeni sa sedam lokacija a prerađeni su u redovnoj proizvodnji postupcima prešanja ili centrifugiranjem u dvije odnosno tri faze. Nakon određivanja osnovnih kemijskih pokazatelja kvalitete (slobodne masne kiseline, peroksidni broj i specifični koeficijenti apsorpcije u UV području), analizirani su i neki pokazatelji koji određuju izvornost maslinovog ulja: sastav ukupnih masnih kiselina uključujući trans izomere, sastav triglicerida, udjel i sastav sterola te eritrodiola i uvaola. Od ispitivanih ulja, petnaest uzoraka (71, 4%) je zadovoljilo kriterije za najvišu kvalitetu (''ekstra djevičansko maslinovo ulje''), dok su preostala bila u kategoriji ''djevičansko maslinovo ulje''. Ulja iz sorte Oblica imaju uglavnom više oleinske i linolne kiseline nego ulja iz sorte Lastovka i Levantinka. Uočene su razlike u udjelu trioleina (OOO) ovisno o mjestu uzgoja maslina. Sva ulja imala su manje stigmasterola nego kampesterola, dok je udjel ß – sitosterola kod svih uzoraka > 93%, što je u skladu s domaćim i međunarodnim zakonskim propisima. U drugom dijelu rada provedeno je ispitivanje promjena osnovnih parametara kvalitete tijekom 22-mjesečnog skladištenja ulja u tami: 16 mjeseci u hladnjaku i dodatnih 6 mjeseci na sobnoj temperaturi. Tijekom provedenog skladištenja porast slobodnih masnih kiselina je bio manje intenzivan od porasta peroksidnog broja koji je većinu ispitivanih djevičanskih ulja eliminirao iz kategorije jestivih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0091001
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split