Pregled bibliografske jedinice broj: 193409
PROCJENA KAKVOĆE BILJNIH MASNIH ULJA
PROCJENA KAKVOĆE BILJNIH MASNIH ULJA // Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka / Zorc, Branka (ur.).
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005. str. 173-173 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 193409 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROCJENA KAKVOĆE BILJNIH MASNIH ULJA
(ESTIMATE OF THE QUALITY OF VEGETABLE FATTY OILS)
Autori
Bakmaz, Marina ; Kosalec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka
/ Zorc, Branka - Zagreb : Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2005, 173-173
Skup
Treći hrvatski kongres farmacije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Cavtat, Hrvatska, 27.04.2005. - 30.04.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
biljna ulja; kakvoća; peroksidni broj; kvaliteta
(vegetable oil; quality; peroxide number)
Sažetak
Biljna masna ulja su kruti ili tekući trigliceridi masnih kiselina. Mogu sadržavati male količine drugih lipida kao što su voskovi, slobodne masne kiseline, djelomični gliceridi ili nesaponificirane tvari. U farmaceutskoj praksi najčešće se koriste bademovo rafinirano, maslinovo rafinirano i ricinusovo djevičansko ulje kao monopreparati ili kao sastavnice za izradu farmaceutskih prpravaka, a ricinusovo ulje i peroralno kao laksans. Za neškodljivo djelovanje masnih ulja vrlo je važno dobro poznavati njihovu kakvoću koja ovisi o mnogim čimbenicima: način dobivanja, čuvanje na prikladnoj temperaturi, zaštićenost od svjetlosti i kisika, starost ulja, čistoća u smislu količine prisutnih stranih masnih ulja (DAB) ili masnih kiselina i sterola (Ph. Eur.). Provjera kakvoće masnih ulja provodi se prema propisima monografija za pojedina ulja ? prema Ph. Eur. za identifikaciju najvažnija je provjera mirisa, od fizikalnih metoda relativna gustoća, indeks refrakcije i optička rotacija te od sadržaja kiselinski, hidroksilni, jodni i peroksidni broj te broj saponifikacije i neosapunjive tvari. Iskustvo pokazuje kako su spomenute konstante, a osobito peroksidni broj, u uskoj svezi s načinom čuvanja ulja odnosno njihovom kakvoćom. U ovom smo radu prikazali promjene vrijednosti peroksidnog i kiselinskog broja te broja saponifikacije s obzirom na starost ulja (svaka 3 mjeseca) na tri biljna ulja ? bademovo, maslinovo i ricinusovo ulje te na ribljem ulju (n = 9+3). Sva su ulja čuvana na propisan način (t = 10 ? 2oC ). Određivanje se provodilo prema propisima Ph. Eur. 4. Prema vrijednostima zahtjeva za peroksidni broj niti jedno ulje nije zadovoljilo već nakon 3. mjeseca s time da je najveći porast broja imalo bademovo ulje.Vrijednosti za kiselinski broj i broj saponifikacije za sva ulja bile su u granicama dozvoljenih vrijednosti i na kraju 9. mjeseca. Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti kako je vrijednost peroksidnog broja dobar pokazatelj kakvoće biljnih masnih ulja te se preporučuje kontrola kakvoće ulja putem određivanja peroksidnog broja zbog pozitivne korelacije između jednostavnosti, financijske isplativosti i vrijednosti podataka koji proizlaze iz ovog određivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA