Pregled bibliografske jedinice broj: 193145
Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine
Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine // Zbornik radova, XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 417-418 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 193145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije
klimatski različite godine
(Status of wheat grain quality of Djakovo area for
two climatic different growing seasons)
Autori
Djelagić, Josip ; Nevistić, Antun ; Čota, Antun ; Kovačević, Vlado
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova, XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 417-418
Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pšenica ; kvaliteta zrna ; sorte
(wheat ; grain quality ; cultivars)
Sažetak
Za istraživanje je odabrano deset sorata ozime pšenice (Poljoprivredni institut Osijek: Srpanjka, Barbara i Demetra ; Agrigenetics Osijek: Gabi, Fiesta, Lenta i Kruna ; inozemne sorte: Renan i Insengrain) dopremljenih u silos "Đakovština" d.d. Određen je sadržaj proteina, sedimentacijska vrijednost i vlažni gluten, a reološka svojstva su određena farinografom i ekstenziografom.Vremenske prilike u regiji tijekom 2003. godini bile su nepovoljne sa stajališta prinosa pšenice. Temperature zraka 2003. g bile su za 3, 8 oC (svibanj), odnosno za čak 5, 1 oC (lipanj) veće od višegodišnjeg prosjeka uz izraženu sušu. Godina 2004. g bila je s dovoljno oborina i uobičajenim temperaturama zraka. S tim u vezi, u godini 2003. prinosi pšenice bili su niži nego u 2004. g, ali je kvaliteta zrna sa stajališta potreba mlinarske i pekarske industrije bila bolja: svih deset sorata bilo u B1 kvalitetnoj skupini. Međutim, u godini 2004. su većina sorata bile u lošijoj B2 kvalitetnoj skupini, ali je u prosjeku količina vlažnog ljepka bila na razini prethodne godine. Sorte Demetra, Barbara, Renan i Srpanjka su se pokazale prikladnijima za pekarsku, a Fiesta, Gabi i Insengrain za konditorsku industriju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079017
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vlado Kovačević
(autor)