Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 193145

Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine


Djelagić, Josip; Nevistić, Antun; Čota, Antun; Kovačević, Vlado
Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine // Zbornik radova, XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 417-418 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 193145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine
(Status of wheat grain quality of Djakovo area for two climatic different growing seasons)

Autori
Djelagić, Josip ; Nevistić, Antun ; Čota, Antun ; Kovačević, Vlado

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova, XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 417-418

Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pšenica ; kvaliteta zrna ; sorte
(wheat ; grain quality ; cultivars)

Sažetak
Za istraživanje je odabrano deset sorata ozime pšenice (Poljoprivredni institut Osijek: Srpanjka, Barbara i Demetra ; Agrigenetics Osijek: Gabi, Fiesta, Lenta i Kruna ; inozemne sorte: Renan i Insengrain) dopremljenih u silos "Đakovština" d.d. Određen je sadržaj proteina, sedimentacijska vrijednost i vlažni gluten, a reološka svojstva su određena farinografom i ekstenziografom.Vremenske prilike u regiji tijekom 2003. godini bile su nepovoljne sa stajališta prinosa pšenice. Temperature zraka 2003. g bile su za 3, 8 oC (svibanj), odnosno za čak 5, 1 oC (lipanj) veće od višegodišnjeg prosjeka uz izraženu sušu. Godina 2004. g bila je s dovoljno oborina i uobičajenim temperaturama zraka. S tim u vezi, u godini 2003. prinosi pšenice bili su niži nego u 2004. g, ali je kvaliteta zrna sa stajališta potreba mlinarske i pekarske industrije bila bolja: svih deset sorata bilo u B1 kvalitetnoj skupini. Međutim, u godini 2004. su većina sorata bile u lošijoj B2 kvalitetnoj skupini, ali je u prosjeku količina vlažnog ljepka bila na razini prethodne godine. Sorte Demetra, Barbara, Renan i Srpanjka su se pokazale prikladnijima za pekarsku, a Fiesta, Gabi i Insengrain za konditorsku industriju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079017

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Vlado Kovačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Djelagić, Josip; Nevistić, Antun; Čota, Antun; Kovačević, Vlado
Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine // Zbornik radova, XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 417-418 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Djelagić, J., Nevistić, A., Čota, A. & Kovačević, V. (2005) Kvaliteta zrna pšenice Đakovštine u dvije klimatski različite godine. U: Kovačević, V. & Jovanovac, S. (ur.)Zbornik radova, XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Djelagi\'{c}, Josip and Nevisti\'{c}, Antun and \v{C}ota, Antun and Kova\v{c}evi\'{c}, Vlado}, year = {2005}, pages = {417-418}, keywords = {p\v{s}enica, kvaliteta zrna, sorte}, title = {Kvaliteta zrna p\v{s}enice \DJakov\v{s}tine u dvije klimatski razli\v{c}ite godine}, keyword = {p\v{s}enica, kvaliteta zrna, sorte}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Djelagi\'{c}, Josip and Nevisti\'{c}, Antun and \v{C}ota, Antun and Kova\v{c}evi\'{c}, Vlado}, year = {2005}, pages = {417-418}, keywords = {wheat, grain quality, cultivars}, title = {Status of wheat grain quality of Djakovo area for two climatic different growing seasons}, keyword = {wheat, grain quality, cultivars}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font