Pregled bibliografske jedinice broj: 192878
Mliječnost nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj
Mliječnost nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 5-14 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 192878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mliječnost nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj
(Milk yield of some Croatian sheep breeds)
Autori
Pandek, Kristijan ; Mioč, Boro ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna ; Antunac, Neven ; Prpić, Zvonimir
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 55
(2005), 1;
5-14
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
pasmina ; ovčje mlijeko ; laktacija ; sisanje ; mliječna mast ; bjelančevine
(breed ; sheep milk ; lactation ; suckling ; milk fat ; proteins)
Sažetak
Među najvažnije pasmine ovaca koje se u Hrvatskoj koriste za proizvodnju mlijeka spadaju paška, bračka, creska i istarska ovca, travnička pramenka, različiti križanci te u posljednje vrijeme istočnofrizijska ovca. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine na dužinu laktacije i ukupnu proizvodnju mlijeka u laktaciji kao i prosječne sadržaje masti i bjelančevina, bitnih sastojaka u proizvodnji sira. Najdužu laktaciju, u trajanju od 213 dana, imala je istočnofrizijska ovca, dok su najveću ukupnu proizvodnju mlijeka u laktaciji (294 kg) te najveću proizvodnju mliječne masti (13, 88 kg) i bjelančevina (11, 88 kg) imale križanke (creska ovca x istočnofrizijska x awassi). Međutim, najveći sadržaji mliječne masti (7, 81%) i bjelančevina (6, 26%) utvrđeni su u mlijeku paških ovaca. Najduže razdoblje mužnje (145 dana) i najkraće razdoblje sisanja (28 dana) utvrđeno je u paških ovaca, dok je najduže razdoblje sisanja utvrđeno u istarske (78 dana) i istočnofrizijske (74 dana) ovce. Najmanje mlijeka u sisnom razdoblju (17, 46 kg ili 13, 38%) posisala je paška janjad, a najviše istočnofrizijska (111, 18 kg ili 39, 39%) i (94, 3 kg ili 42, 95%) janjad.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdravko Barać
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Boro Mioč
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts