Pregled bibliografske jedinice broj: 19272
Prilagodba proizvodnje novih hibrida kukuruza agroekološkim i socioekonomskim specifičnostima istočne Hrvatske
Prilagodba proizvodnje novih hibrida kukuruza agroekološkim i socioekonomskim specifičnostima istočne Hrvatske // Agronomski glasnik, LX (1998), 5-6; 323-331 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 19272 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilagodba proizvodnje novih hibrida kukuruza agroekološkim i socioekonomskim specifičnostima istočne Hrvatske
(Adjustment of the new maize hybrid production to agroecological and socioeconomical specific qualities in eastern Croatia)
Autori
Josipović, Marko ; Brkić, Ivan ; Jambrović, Antun ; Šimić, Branimir
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) LX
(1998), 5-6;
323-331
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
hibridi kukuruza; prinos; sadržaj vode u zrnu; OSSK hibridi
(maize hybreds; yield; grain water content; OSSK hybreds)
Sažetak
Istraživanje je obavljeno tijekom 1998. godine u istočnoj Hrvatskoj, na području četiri županije. U svakoj županiji odabrano je 3-5 obiteljskih gospodarstava gdje su postavljeni pokusi s OS hibridima kukuruza i hibridima drugih selekcijskih kuća. Iz postavljenih pokusa odabrano je 8 lokaliteta. Na pojedinom gospodarstvu sijalo se 8-12 hibrida kukuruza i 1-2 standarda. Pokusi su sijani u tri ponavljanja po slučajnom blok rasporedu. Osim mikropokusa, svaki je hibrid posijan na 1000 m2. Određeni su prirod zrna i količina vode u zrnu. Također su analizirane oborine i temperature tijekom vegetacije. Najveći prirodi zrna kukuruza postignuti su u istočnim dijelovima Hrvatske što je protumačeno kao rezultat pogodnih agroekoloških uvjeta tijekom vegetacije, obzirom da su na svim lokalitetima primjenjene slične agrotehničke mjere, Od posijanih hibrida po prirodu su se isticali OSSK 552 (11, 7 t/ha) i OSSK 644 (11, 3 t/ha), a od najnovijih hibrida OSSC 617 (11, 2 t/ha) i OSSC 602 (11, 9 t/ha) i Florencija (11, 3 t/ha). Hibridi se tako testiraju u svakom mikropodručju na pojedinom gospodarstvu i to je način uvođenja u proizvodnju pojedinog hibrida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- BIOSIS PREVIEVS
- AGRICOLA
- FOOD SCI i AGRIS