Pregled bibliografske jedinice broj: 191334
Utjecaj različite obrade na mikrobnu populaciju tla
Utjecaj različite obrade na mikrobnu populaciju tla // Zbornik radova
Osijek, 2005. str. 407-408 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 191334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različite obrade na mikrobnu populaciju tla
(Effect of different tillages on soil microbial population)
Autori
Blažinkov, Mihaela ; Redžepović, Sulejman ; Jug, Danijel ; Žugec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ - Osijek, 2005, 407-408
Skup
XL. znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
mikrobna populacija tla; obrada; no-till; soja
(soil microbial population; tillage system; no-till; soybean)
Sažetak
Obrada tla temeljena na konvencionalnoj, standardnoj tehnologiji predstavlja najskuplju stavku u proizvodnji ratarskih kultura na oranicama. Ekonomski i energetski troškovi (strojni i ljudski rad, potrošnja naftnih derivata) popračeni su i problemima koji nastaju uslijed transporta i gaženja tla, a to je antropogeno zbijanje tla, kvarenje stukture tla i destrukcija plodnosti tla. Uvođenjem no-till ili reducirane obrade tla, mogli bi se riješiti navedeni problemi. Svrha ovih istraživanja je procjena utjecaja različitih sistema obrade tla na ukupan broj mikroorganizama i zastupljenost određenih grupa mikroorganizama u oraničnim tlima na području Baranje. Trogodišnja istraživanja su provedena na černozemnom tipu tla na kojemu je uzgajana soja u plodoredu s ozimom pšenicom. Reducirana obrada tla i no-till iskazali su pozitivne efekte na zastupljenost fizioloških grupa mikroorganizama (celulolitičkih mikroorganizama, amonifikatora) i broj mikroorganizama u tlima u odnosu na intenzivnu oraničnu proizvodnju po konvencionalnim postupcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb