Pregled bibliografske jedinice broj: 191294
Senzorička ocjena triju sorata kruške (Pyrus communis L.)
Senzorička ocjena triju sorata kruške (Pyrus communis L.), 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 191294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorička ocjena triju sorata kruške (Pyrus communis L.)
(Sensoric evaluation of three pear cultivars (Pyrus communis L.))
Autori
Krapac, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.12
Godina
2004
Stranica
26
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Pyrus communis L.; senzorički test; kvaliteta plodova
(Pyrus communis L.; sensoric test; fruit quality)
Sažetak
U istraživanju su ispitivane fizikalno-kemijske i senzoričke karakteristike triju sorata kruške: Abbe fetel, Berré bosc i Doyenne du Comice. Rezultati pokazuju da je najbolje ocijenjena sorta Berré bosc, dok je najlošije ocjene dobila sorta Abbe fetel. U ocjeni čvrstoće bila je prisutna interakcija sorte i spola degustatora. Signifikantna razlika ovisno o spolu degustatora je bila prisutna u senzoričkoj ocjeni čvrstoće kod sorte Berré bosc i odnosa šećera i kiselina kod sorte Doyenne du Comice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)