Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19111

Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova


Gajdoš, Jasenka; Kurtanjek, Želimir
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 29-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 19111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova
(Use of dairy products in nutrition of junior school homes)

Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 29-30

Skup
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mliječni proizvodi; nutricionizam; kalcij
(dairy products; nutrition; calcium)

Sažetak
Istraživanja iz područja nutricionizma pokazuju koliko su važni čimbenici pravilan način i kakvoća prehrane kao i promatranje različitih prehrambenih navika pojedinaca tijekom rasta i razvoja djece i mladeži. Mlijeko, kao jedna od najpotpunijih namirnica obzirom na visokovrijedne bjelančevine, minerale i vitamine predstavlja nezaobilaznu namirnicu u prehrani djece i mladeži. Analiza prehrane skupine ispitanika može doprinijeti korekciji postojećih deficita nutritivnih tvari koje se javljaju uobiteljskoj i društvenoj prehrani. Analiziranu skupinu predstavljala je skupina "zatvorenog tipa" koju su sačinjavali mladići i djevojke u dobi od 14-20 godina, koji su smješteni u učeničke domove. Kod skupine "zatvorenog tipa" može se pretpostaviti da su poznati osnovni konzumirani obroci tijekom dana (doručak, ručak, večera). Tjedna analiza gotovih obroka pokazuje da 62 posto djevojaka i 66 posto mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode samo ukoliko su uključeni u obrok doma, a svega 31 posto djevojaka i 27 posto mladića konzumira svakodnevno jedan mliječni obrok ukoliko on nije uključen u obrok doma. Uz navedene rezultate važan čimbenik je dnevni unos kalcija koji za djevojke iznosi 81 posto Ca od preporučenih RDA preporuka, a mladići unose 82, 5 posto Ca dnevnim unosom hrane. Analizom dnevnih obroka u učeničkim domovima utvrđeni su energetski udjeli proteina, masti i ugljikohidrata koji odgovaraju preporukama, dok udjeli vitamina i minerala ne odgovaraju preporučenim RDA vrijednostima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Gajdoš, Jasenka; Kurtanjek, Želimir
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 29-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Gajdoš, J. & Kurtanjek, Ž. (1998) Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova. U: Tratnik, L. (ur.)33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Gajdo\v{s}, Jasenka and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {29-30}, keywords = {mlije\v{c}ni proizvodi, nutricionizam, kalcij}, title = {Zastupljenost mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda u strukturi obroka u\v{c}eni\v{c}kih domova}, keyword = {mlije\v{c}ni proizvodi, nutricionizam, kalcij}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gajdo\v{s}, Jasenka and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {29-30}, keywords = {dairy products, nutrition, calcium}, title = {Use of dairy products in nutrition of junior school homes}, keyword = {dairy products, nutrition, calcium}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font