Pregled bibliografske jedinice broj: 19111
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova // 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 29-30 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 19111 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda u strukturi obroka učeničkih domova
(Use of dairy products in nutrition of junior school homes)
Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
/ Tratnik, Lj. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 29-30
Skup
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mliječni proizvodi; nutricionizam; kalcij
(dairy products; nutrition; calcium)
Sažetak
Istraživanja iz područja nutricionizma pokazuju koliko su važni čimbenici pravilan način i kakvoća prehrane kao i promatranje različitih prehrambenih navika pojedinaca tijekom rasta i razvoja djece i mladeži. Mlijeko, kao jedna od najpotpunijih namirnica obzirom na visokovrijedne bjelančevine, minerale i vitamine predstavlja nezaobilaznu namirnicu u prehrani djece i mladeži. Analiza prehrane skupine ispitanika može doprinijeti korekciji postojećih deficita nutritivnih tvari koje se javljaju uobiteljskoj i društvenoj prehrani. Analiziranu skupinu predstavljala je skupina "zatvorenog tipa" koju su sačinjavali mladići i djevojke u dobi od 14-20 godina, koji su smješteni u učeničke domove. Kod skupine "zatvorenog tipa" može se pretpostaviti da su poznati osnovni konzumirani obroci tijekom dana (doručak, ručak, večera). Tjedna analiza gotovih obroka pokazuje da 62 posto djevojaka i 66 posto mladića konzumira mlijeko i mliječne proizvode samo ukoliko su uključeni u obrok doma, a svega 31 posto djevojaka i 27 posto mladića konzumira svakodnevno jedan mliječni obrok ukoliko on nije uključen u obrok doma. Uz navedene rezultate važan čimbenik je dnevni unos kalcija koji za djevojke iznosi 81 posto Ca od preporučenih RDA preporuka, a mladići unose 82, 5 posto Ca dnevnim unosom hrane. Analizom dnevnih obroka u učeničkim domovima utvrđeni su energetski udjeli proteina, masti i ugljikohidrata koji odgovaraju preporukama, dok udjeli vitamina i minerala ne odgovaraju preporučenim RDA vrijednostima.
Izvorni jezik
Hrvatski