Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19105

Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC)


Čurlin Mirjana; Želimir Kurtanjek
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 9 Ružičkinih dana / Vasic-Racki Dj. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 19105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC)
(Use of differential thermal analysis for solid fact content (SFC))

Autori
Čurlin Mirjana ; Želimir Kurtanjek

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik 9 Ružičkinih dana / Vasic-Racki Dj. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998

Skup
9 Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
diferencijalna toplinska analiza; masti
(differential thermal anaysis; solid fat content)

Sažetak
U ovom radu koristili smo diferencijalnu toplinsku analizu (DTA) za odredivanje sadr_aja Švrste faze masti ("solid fat content", SFC) kakao maslaca i zamjenskih masti za kakao maslac, te njihovih smjesa u razliŠitim omjerima. Mjerenja su provedena sa svrhom predvidanja ponasanja materijala tijekom proizvodnje Šokolade, odnosno uporabe takovih materijala kao zamjena (djelomiŠnih ili potpunih) za kakao maslac. SFC se uporabljuje u predvidanju kvalitete konaŠnog proizvoda, te za prepoznavanje svojstava zamjenskih masti i mo_e se povezati sa svojstvima nadenim u Šokoladi kao sto su tvrdo‘a, otpornost na iznenadno zagrijavanje, vostani okus i pojave taljenja. Diferencijalnom toplinskom analizom i na osnovi modela prijenosa topline dobivena je temperaturna raspodjela udjela krute faze masti. Ispitani su odzivi u temperaturnom podruŠju od 0 do 50 oC uz brzinu porasta temperature u podruŠju od 0,2-1,5oC/min, za kakao maslac i ekvivalente kakao maslaca. Povezanost mjernih uredaja sa osobnim raŠunalom omogu‘ila je neposredno on-line pra‘enje procesa prijenosa topline s velikom osjetljivos‘u mjerenja temperature. Dobiveni rezultati usporedeni su sa rezultatima dobivenim NMR tehnikom indirektnom metodom IUPAC 2150b.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Čurlin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čurlin Mirjana; Želimir Kurtanjek
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 9 Ružičkinih dana / Vasic-Racki Dj. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Čurlin Mirjana & Želimir Kurtanjek (1998) Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC). U: Vasic-Racki Dj. (ur.)Zbornik 9 Ružičkinih dana.
@article{article, year = {1998}, pages = {154}, keywords = {diferencijalna toplinska analiza, masti}, title = {Uporaba diferencijalne toplinske analize za odre\djivanje \v{c}vrste faze masti (SFC)}, keyword = {diferencijalna toplinska analiza, masti}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, year = {1998}, pages = {154}, keywords = {differential thermal anaysis, solid fat content}, title = {Use of differential thermal analysis for solid fact content (SFC)}, keyword = {differential thermal anaysis, solid fat content}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font