Pregled bibliografske jedinice broj: 19105
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC)
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 9 Ružičkinih dana / Vasic-Racki Dj. (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 19105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC)
(Use of differential thermal analysis for solid fact content (SFC))
Autori
Čurlin Mirjana ; Želimir Kurtanjek
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik 9 Ružičkinih dana
/ Vasic-Racki Dj. - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998
Skup
9 Ružičkini dani
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
diferencijalna toplinska analiza; masti
(differential thermal anaysis; solid fat content)
Sažetak
U ovom radu koristili smo diferencijalnu toplinsku analizu (DTA) za odredivanje sadr_aja
Švrste faze masti
("solid fat content", SFC) kakao maslaca i zamjenskih masti za kakao maslac, te njihovih
smjesa u razliŠitim omjerima.
Mjerenja su provedena sa svrhom predvidanja ponasanja materijala tijekom proizvodnje
Šokolade, odnosno uporabe
takovih materijala kao zamjena (djelomiŠnih ili potpunih) za kakao maslac.
SFC se uporabljuje u predvidanju kvalitete konaŠnog proizvoda, te za prepoznavanje
svojstava zamjenskih
masti i mo_e se povezati sa svojstvima nadenim u Šokoladi kao sto su tvrdoa, otpornost na
iznenadno zagrijavanje,
vostani okus i pojave taljenja.
Diferencijalnom toplinskom analizom i na osnovi modela prijenosa topline dobivena je
temperaturna raspodjela
udjela krute faze masti. Ispitani su odzivi u temperaturnom podruŠju od 0 do 50 oC uz brzinu
porasta temperature u
podruŠju od 0,2-1,5oC/min, za kakao maslac i ekvivalente kakao maslaca. Povezanost
mjernih uredaja sa
osobnim raŠunalom omoguila je neposredno on-line praenje procesa prijenosa topline s
velikom osjetljivosu
mjerenja temperature. Dobiveni rezultati usporedeni su sa rezultatima dobivenim NMR
tehnikom indirektnom
metodom IUPAC 2150b.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058201
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mirjana Čurlin
(autor)