Pregled bibliografske jedinice broj: 19100
Raspodjela ugljikohidrata u sjevernom Jadranu u razdoblju stvaranja sluzavih nakupina
Raspodjela ugljikohidrata u sjevernom Jadranu u razdoblju stvaranja sluzavih nakupina // Sažeci XVI. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir ; Škare, Danko ; Meić, Zlatko (ur.).
Split: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1999. str. 352-352 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 19100 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Raspodjela ugljikohidrata u sjevernom Jadranu u razdoblju stvaranja sluzavih nakupina
(Distribution of carbohydrates in the northern Adriatic during the period of mucilage formation)
Autori
Tepić, Nataša ; Terzić, Senka ; Ahel, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci XVI. Hrvatskog skupa kemičara i kemijskih inženjera
/ Kurtanjek, Želimir ; Škare, Danko ; Meić, Zlatko - Split : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1999, 352-352
Skup
XVI. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.02.1999. - 26.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ugljikohidrati; sjeverni Jadran; fitoplankton; sluz
(carbohydrates; northern Adriatic; phytoplankton; mucilage)
Sažetak
Tijekom ljeta 1997. na području sjevernog Jadrana došlo je do pojave cvjetanja mora praćeno stvaranjem organskih agregata (sluzavih nakupina) čija je veličina dosizala i do nekoliko metara. Glavni organski sastojak sluzavih nakupina su ugljikohidrati fitoplanktonskog porijekla te je u ovom radu istraživana njihova prostorna i vremenska raspodjela u odnosu na dinamiku fitoplanktona tijekom evolucije pojave. Kvantitativno određivanje ugljikohidrata u morskoj vodi načinjeno je tzv. MBTH-metodom i to tako da su izravno određivani otopljeni monosaharidi (DMCHO), ukupni otopljeni ugljikohidrati (DTCHO) i ukupni partikulatni ugljikohidrati (PTCHO), dok je koncentracija otopljenih polisaharida izračunata iz razlike ukupnih otopljenih ugljikohidrata i otopljenih monosaharida. Dinamika fitoplanktona praćena je određivanjem biomarkerskih pigmenata primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Rezultati ukazuju da stvaranje agregata započinje intenzivnom fitoplanktonskom aktivnošću u stabilnom bočatom sloju (0-5 m) koji se formirao u čitavom području sjevernog Jadrana, ali su makroagregati najčešće primijećeni u dubljim slojevima (>10 m). Raspodjela ugljikohidrata između otopljene i partikulatne frakcije pokazala je da se njihova glavnina nalazi u otopljenoj fazi pri čemu je koncentracija dosizala vrlo visoke vrijednosti (0.5-1 mg C/l). U sastavu ugljikohidrata izrazito su prevladavali polisaharidi. Rezultati kemotaksonomskog praćenja fitoplanktona ukazali su da su ključnu ulogu u stvaranju sluzavih nakupina imale dijatomeje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija