Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19070

Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC)


Čurlin, Mirjana; Kurtanjek, Želimir
Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Lovric, T. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 19070 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC)
(Use of thermal analysis for solid fat content determination)

Autori
Čurlin, Mirjana ; Kurtanjek, Želimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Lovric, T. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3 Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
DTA; toplinska vodljivost; masti
(DTA; heat conductivity; fat)

Sažetak
U ovom radu određivan je sadržaj čvrste faze masti (solid fat content, SFC) kakao maslaca i kakao maslac ekvivalenata, te njihovih smjesa u različitim omjerima. Također su provedena mjerenja toplinske vodljivosti metodom pravocrtnog izvora topline (Sweat-ovo osjetilo). Mjerenja su provedena sa svrhom dobivanja jasnije slike o materijalima, odnosno njihovoj uporabi kao zamjena (djelomičnih ili potpunih) u proizvodnji čokolade. Sadržaj čvrste faze masti (SFC) uporabljuje se za predviđanje kakvoće konačnog proizvoda, te za prepoznavanje svojstava zamjenskih masti. SFC se može dovesti u svezu sa svojstvima čokolade kao što su tvrdoća, otpornost na iznenadno zagrijavanje, voštani okus i taljenje. Diferencijalnom toplinskom analizom (DTA) i na osnovi modela prijenosa topline dobivena je temperaturna raspodjela udjela čvrste faze masti. Ispitani su odzivi u temperaturnom području od 0-50oC uz brzinu porasta temperature od 1,25oC/min, za kakao maslac i ekvivalente kakao maslaca. Obzirom da su kakao maslac i kakao maslac ekvivalenti po svome kemijskom sastavu složene smjese triacilglicerola palmitinske, stearinske i oleinske kiseline, te da spadaju u skupinu temperirajućih masti, mjerenju su prethodili predtretmani sa svrhom dobivanja određenih polimorfnih struktura. Povezanost DTA i Sweat-ovog osjetila sa osobnim računalom omogućila je neposredno on-line praćenje procesa prijenosa topline s velikom osjetljivoššu mjerenja temperature i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo +/-3s).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Čurlin (autor)

Avatar Url Želimir Kurtanjek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čurlin, Mirjana; Kurtanjek, Želimir
Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Lovric, T. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Čurlin, M. & Kurtanjek, Ž. (1998) Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC). U: Lovric, T. (ur.)Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {\v{C}urlin, Mirjana and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Lovric, T.}, year = {1998}, pages = {222}, keywords = {DTA, toplinska vodljivost, masti}, title = {Uporaba toplinske analize za odre\djivanje udjela \v{c}vrste faze masti (SFC)}, keyword = {DTA, toplinska vodljivost, masti}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}urlin, Mirjana and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Lovric, T.}, year = {1998}, pages = {222}, keywords = {DTA, heat conductivity, fat}, title = {Use of thermal analysis for solid fat content determination}, keyword = {DTA, heat conductivity, fat}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font