Pregled bibliografske jedinice broj: 19059
Antropometrijske i prehrambene znacajke mladezi u Hrvatskoj
Antropometrijske i prehrambene znacajke mladezi u Hrvatskoj // Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Lovric, T. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 197-198 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 19059 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antropometrijske i prehrambene znacajke mladezi u Hrvatskoj
(Antropometry and Nutrition Characteristics of Youth in Croatia)
Autori
Gajdoš, Jasenka ; Kurtanjek, Želimir ; Gedrich, K. ; Karg, I.G.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
/ Lovric, T. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998, 197-198
Skup
3 Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antropometrijska mjerenja; nutricionizam
(antrophometry measurements; nutrition)
Sažetak
Za mlade ljude koji su jo{ u fazi rasta i razvoja, jedno od osnovnih pitanja je na~in i kakvo}a
prehrane gdje su
uklju~ene i razli~ite prehrambene navike pojedinaca.
Radi preciznosti pri uvidu u prehrambeni status grupe ispitanika uzeta je skupina "zatvorenog
tipa", kod koje
se pretpostavlja da su poznati osnovni konzumirani obroci tijekom dana (zajutrak, ru~ak,
ve~era). U ovom radu
grupu ispitanika predstavljaju mladi}i i djevojke (14-20 godina) koji su smje{teni u u~eni~ke
domove.
Antropometrijska mjerenja kori{tena su kao pokazatelj utjecaja prehrane na tjelesni status
mladih. Mjerene
veli~ine bile su: tjelesna masa, tjelesna visina, opseg: nadlaktice, prsa, trbuha i kukova, te
ko`ni nabori nadlaktice
i le|a.
Analiza prehrane izvr{ena je u u~eni~kim domovima u kojima su smje{teni u~enici kojima su
mjerene
antropometrijske veli~ine. Cilj analize prehrane je dobivanje uvida u kakvo}u prehrane grupe
ispitanika te
povezivanje antropometrijskih mjerenja sa unosom energije i nutritivnih tvari. Iz analiziranih
obroka prora~unate
su vrijednosti za pojedine komponente hrane (masti, ugljikohidrate te bjelan~evine) kao i
vitamina i minerala te je
mogu} uvid u energetsku vrijednost pojedinih obroka i povezivanje sa antropometrijskim
zna~ajkama.
Izvorni jezik
Hrvatski