Pregled bibliografske jedinice broj: 19015
Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane
Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane // Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa / Lovrić, T. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 19015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane
(Measurement and Modelling of Thermophysical Properties of Food)
Autori
Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa
/ Lovrić, T. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
termofizikalna svojstva; smrzavanje hrane; entalpija; toplinska vodljivost
(thermophysical properties; food freezing; enthalpy; heat conductivity)
Sažetak
Sve izrazeniji zahtjevi za tzv. zdravom, minimalno procesiranom hranom, u cijoj je primarnoj proizvodnji minimizirana uporaba kemijskih sredstava zastite, a konzerviranje se provodi fizikalnim metodama, intenzivirali su istrazivanja, posebice u podrucju: a) tehnoloskih rjesenja rashladnih uredaja, b) biokemijskih mehanizama degradabilnih procesa, c) biokemijskih mehanizama krioprotekcije i d) mjernih metoda i matematickih modela za odredivanje termofizikalnih svojstava hrane. Radi utvrdivanja konstrukcijskih i procesnih parametara, u svrhu izrade uredaja, te djelotvorne provedbe tehnoloskih operacija koje ukljucuju prijelaz topline, potrebito je poznavati osnovna termofizikalna svojstva hrane cije su vrijednosti funkcija temperature i rezultat slozene strukture i kemijskog sastava, te njihove promjenljivosti tijekom procesiranja. U ovom radu, za odredivanje toplinske vodljivosti k, pocetne temperature zamrzavanje Tf i prividne entalpije, izradeni su u laboratorijskim uvjetima: uredaj s pravocrtnim izvorom topline za odredivanje k impulsnom metodom, te DTA-uredaj za odredivanje Tf i kvalitativnom i kvantitativnom analizom DTA-krivulja. Provedena su on-line mjerenja i primjenjeni matematicki modeli za interpretaciju rezultata. Termofizikalna svojstva odredena su surimiju (iz Sardina pilchardus) i uzorcima jaja (melanz, bjelanjak i zumanjak) s dodatkom karagena i NaCl (w = 1-10 posto). Odredene vrijednosti termofizikalnih svojstava su funkcija temperature i promjene fizikalno-kemijskog stanja vode u uzorcima hrane, osobito omjera slobodne i vezane vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058201
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Želimir Kurtanjek
(autor)