Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19015

Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane


Kovačević, Dragan; Kurtanjek, Želimir
Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane // Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa / Lovrić, T. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 19015 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane
(Measurement and Modelling of Thermophysical Properties of Food)

Autori
Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa / Lovrić, T. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
termofizikalna svojstva; smrzavanje hrane; entalpija; toplinska vodljivost
(thermophysical properties; food freezing; enthalpy; heat conductivity)

Sažetak
Sve izrazeniji zahtjevi za tzv. zdravom, minimalno procesiranom hranom, u cijoj je primarnoj proizvodnji minimizirana uporaba kemijskih sredstava zastite, a konzerviranje se provodi fizikalnim metodama, intenzivirali su istrazivanja, posebice u podrucju: a) tehnoloskih rjesenja rashladnih uredaja, b) biokemijskih mehanizama degradabilnih procesa, c) biokemijskih mehanizama krioprotekcije i d) mjernih metoda i matematickih modela za odredivanje termofizikalnih svojstava hrane. Radi utvrdivanja konstrukcijskih i procesnih parametara, u svrhu izrade uredaja, te djelotvorne provedbe tehnoloskih operacija koje ukljucuju prijelaz topline, potrebito je poznavati osnovna termofizikalna svojstva hrane cije su vrijednosti funkcija temperature i rezultat slozene strukture i kemijskog sastava, te njihove promjenljivosti tijekom procesiranja. U ovom radu, za odredivanje toplinske vodljivosti k, pocetne temperature zamrzavanje Tf i prividne entalpije, izradeni su u laboratorijskim uvjetima: uredaj s pravocrtnim izvorom topline za odredivanje k impulsnom metodom, te DTA-uredaj za odredivanje Tf i kvalitativnom i kvantitativnom analizom DTA-krivulja. Provedena su on-line mjerenja i primjenjeni matematicki modeli za interpretaciju rezultata. Termofizikalna svojstva odredena su surimiju (iz Sardina pilchardus) i uzorcima jaja (melanz, bjelanjak i zumanjak) s dodatkom karagena i NaCl (w = 1-10 posto). Odredene vrijednosti termofizikalnih svojstava su funkcija temperature i promjene fizikalno-kemijskog stanja vode u uzorcima hrane, osobito omjera slobodne i vezane vode.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Kurtanjek, Želimir
Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane // Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa / Lovrić, T. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovačević, D. & Kurtanjek, Ž. (1998) Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane. U: Lovrić, T. (ur.)Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Lovri\'{c}, T.}, year = {1998}, pages = {28}, keywords = {termofizikalna svojstva, smrzavanje hrane, entalpija, toplinska vodljivost}, title = {Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane}, keyword = {termofizikalna svojstva, smrzavanje hrane, entalpija, toplinska vodljivost}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Lovri\'{c}, T.}, year = {1998}, pages = {28}, keywords = {thermophysical properties, food freezing, enthalpy, heat conductivity}, title = {Measurement and Modelling of Thermophysical Properties of Food}, keyword = {thermophysical properties, food freezing, enthalpy, heat conductivity}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font