Pregled bibliografske jedinice broj: 19004
Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa
Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa // Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju / Kniewald, Z. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 19004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa
(Mathematical modelling and control in biotechnology)
Autori
Kurtanjek, Želimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju
/ Kniewald, Z. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998
Skup
1 skup Hrvatskog drustva za biotehnologiju
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.02.1998. - 20.02.1998
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
modeliranje; upravljanje; biokemijsko inzenjerstvo; prehrambeno inzenjerstvo
(modelling; control; biochemical engineering; food engineering)
Sažetak
U radu su prikazani rezultati rada tijekom prve godine istrazivanja na projektu
058201 Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.
Provedena su istrazivanja matematickog modeliranja i vodenja procesa
proizvodnje kvasca primjenom modela neuralnih mreza. Primjenjen je postupak
razlaganja uzoraka ulaznih velicina u vodece komponente i unaprijednim prostiranjem
vodecih komponenata kroz slojeve neuralne mreze. Takoder su provedena istrazivanja
modela metabolizma kvasaca tijekom rasta u uvjetima zasicenja kisikom. Ispitivanja
su zasnovana na hipotezi ogranicenja prijenosa produkata glikolize kroz
mitohondrijalnu membranu. Iz dijela projekta kojem je cilj optimiranje procesa
razvijen je algoritam adaptivnog optimalnog upravljanja sustavom kemijskih reaktora
primjenom lokalnih modela s linearnim konacnim diferencijama i rekurzivnom
procjenom parametara. Upravljacke velicine se adaptiraju na osnovu proracuna
lokalnog gradijenta. Iz podrucja prehrambenog inzenjerstva provedena su opsirna
eksperimentalna i teoretska istrazivanja termofizikalnih svojstava hrane u uvjetima
smrzavanja. Izvedeni su modeli entalpije, toplinske vodljivosti, difuzivnosti i
temperature pocetka smrzavanja. Istrazena je promjena ispitivanih svojstava za
razliciti izbor i koncentraciju krioprotektora. Modeliranje je primijenjeno u podrucju
nutricionizma gdje je ispitivan prehrambeni status ucenika dackih domova u
Hrvatskoj. Provedena su eksperimentalna antropoloska mjerenja i ankete. Na osnovu
podataka izvedeni su statisticki modeli prehrambenog statusa i ocjena s obzirom na
standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Primijenjen je model linearnog
programiranja za optimiranje planova prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
058201
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Želimir Kurtanjek
(autor)