Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 19004

Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa


Kurtanjek, Želimir
Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa // Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju / Kniewald, Z. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 19004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa
(Mathematical modelling and control in biotechnology)

Autori
Kurtanjek, Želimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju / Kniewald, Z. - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998

Skup
1 skup Hrvatskog drustva za biotehnologiju

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.02.1998. - 20.02.1998

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
modeliranje; upravljanje; biokemijsko inzenjerstvo; prehrambeno inzenjerstvo
(modelling; control; biochemical engineering; food engineering)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati rada tijekom prve godine istrazivanja na projektu 058201 Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Provedena su istrazivanja matematickog modeliranja i vodenja procesa proizvodnje kvasca primjenom modela neuralnih mreza. Primjenjen je postupak razlaganja uzoraka ulaznih velicina u vodece komponente i unaprijednim prostiranjem vodecih komponenata kroz slojeve neuralne mreze. Takoder su provedena istrazivanja modela metabolizma kvasaca tijekom rasta u uvjetima zasicenja kisikom. Ispitivanja su zasnovana na hipotezi ogranicenja prijenosa produkata glikolize kroz mitohondrijalnu membranu. Iz dijela projekta kojem je cilj optimiranje procesa razvijen je algoritam adaptivnog optimalnog upravljanja sustavom kemijskih reaktora primjenom lokalnih modela s linearnim konacnim diferencijama i rekurzivnom procjenom parametara. Upravljacke velicine se adaptiraju na osnovu proracuna lokalnog gradijenta. Iz podrucja prehrambenog inzenjerstva provedena su opsirna eksperimentalna i teoretska istrazivanja termofizikalnih svojstava hrane u uvjetima smrzavanja. Izvedeni su modeli entalpije, toplinske vodljivosti, difuzivnosti i temperature pocetka smrzavanja. Istrazena je promjena ispitivanih svojstava za razliciti izbor i koncentraciju krioprotektora. Modeliranje je primijenjeno u podrucju nutricionizma gdje je ispitivan prehrambeni status ucenika dackih domova u Hrvatskoj. Provedena su eksperimentalna antropoloska mjerenja i ankete. Na osnovu podataka izvedeni su statisticki modeli prehrambenog statusa i ocjena s obzirom na standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Primijenjen je model linearnog programiranja za optimiranje planova prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058201

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kurtanjek, Želimir
Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa // Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju / Kniewald, Z. (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kurtanjek, Ž. (1998) Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa. U: Kniewald, Z. (ur.)Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju.
@article{article, author = {Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Kniewald, Z.}, year = {1998}, pages = {27}, keywords = {modeliranje, upravljanje, biokemijsko inzenjerstvo, prehrambeno inzenjerstvo}, title = {Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa}, keyword = {modeliranje, upravljanje, biokemijsko inzenjerstvo, prehrambeno inzenjerstvo}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kurtanjek, \v{Z}elimir}, editor = {Kniewald, Z.}, year = {1998}, pages = {27}, keywords = {modelling, control, biochemical engineering, food engineering}, title = {Mathematical modelling and control in biotechnology}, keyword = {modelling, control, biochemical engineering, food engineering}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font