Pregled bibliografske jedinice broj: 189585
Bezmasna prehrana - da ili ne?
Bezmasna prehrana - da ili ne? // Svijet hrane / Ćurić, Duška ; Delaš, Ivančica ; Lelas, Vesna ; Banović, Mara ; Mijatović, Damir ; Odobašić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Robinson, 2004. str. 16-17 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 189585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bezmasna prehrana - da ili ne?
(Fat free diet - yes or no?)
Autori
Delaš, Ivančica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Svijet hrane
/ Ćurić, Duška ; Delaš, Ivančica ; Lelas, Vesna ; Banović, Mara ; Mijatović, Damir ; Odobašić, Stjepan - Zagreb : Robinson, 2004, 16-17
Skup
Svijet hrane
Mjesto i datum
Istarske toplice, Hrvatska, 25.05.2004. - 28.05.2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
masti ; kolesterol ; pretilost
(fats ; cholesterol ; obesity)
Sažetak
Prehranu možemo najbolje definirati kao iskorištavanje hrane od strane živih organizama. Iako nam se čini da je o hrani već sve poznato i rečeno, kompleksnost sastava hrane, kao i složenost biokemijskih puteva njezina korištenja u organizmu, još uvijek predstavljaju veliku nepoznanicu. Optimalna prehrana pretpostavlja unos hrane koja svojom količinom i sastavom u potpunosti zadovoljava potrebe organizma, ali ih ne premašuje. Nažalost, pretilost kao posljedica prekomjernog unošenja hrane poprimila je razmjere epidemije, a koronarne bolesti kao redoviti pratilac pretilosti predstavljaju najučestaliji uzrok smrti u razvijenom svijetu. Preporuka zdravstvenih organizacija da sadržaj masnoća u hrani bude manji od 30%, dovela je u nekim slučajevima do pretjeranog izbjegavanja masnoća uopće. Iako su se bezmasne dijete i dijete sa sniženim udjelom masnoća pokazale učinkovite kod osoba sa kliničkom slikom hiperlipoproteinemija, razvijene ateroskleroze i povišenog krvnog tlaka, kod zdravih osoba mogu dovesti do negativnog učinka ukoliko se primijenjuju kroz dulje vrijeme. Pored niza promjena uzrokovanih nedostatkom esencijalnih masnih kiselina, kao što su smanjena brzina rasta, dermatitis, lezije kože i gubitak kose, kao prateća pojava može se javiti hipo- ili avitaminoza vitamina topljivih u uljima, dakle vitamina A, D, E i K. Masnoće nisu, dakle, same po sebi dobre ili loše, važno je da njihov unos bude kvalitativno i kvantitativno uravnotežen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA