Pregled bibliografske jedinice broj: 1891
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta, 1996., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1891 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hidrolitički enzimi u bjelanjku kokošjeg jajeta
(Hydrolytic enzymes in chicken egg-white)
Autori
Tripić, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.06
Godina
1996
Stranica
61
Mentor
Vitale, Ljubinka ; Kralj-Klobučar, Nada
Ključne riječi
bjelanjak kokošjeg jajeta ; aminopeptidaze ; N-acetil-beta-glukozaminidaza ; kolinesteraza ; pohranjivanje ; razvoj embrija
(chicken egg-white ; aminopeptidases ; N-acetyl-beta-glucosaminidase ; cholinesterase ; storage ; embryo development)
Sažetak
Promjene aktivnosti nekoliko hidrolitičkih enzima, koncentracije proteina i pH bjelanjka kokošjih jaja praćene su tijekom procesa starenja jaja i procesa embriogeneze. Specifična aktivnost aminopeptidaza koje otcjepljuju metionin, leucin ili glutaminsku kiselinu te kolinesteraze nije se bitno mijenjala u uvjetima skladištenja ni nakon četiri mjeseca, dok se aktivnost N-acetil-beta-glukozaminidaze gubila već nakon 20 dana. To čini ovaj enzim prikladnim pokazateljem starosti jaja. Isti enzimi se slično ponašaju i u bjelanjku oplođenih jaja prilikom razvoja embrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
00980705
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb