Pregled bibliografske jedinice broj: 189050
Slatka tajna lovačke kuhinje-jazavac obični ( Meles meles L.)
Slatka tajna lovačke kuhinje-jazavac obični ( Meles meles L.) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 7 (2005), 1; 46-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 189050 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Slatka tajna lovačke kuhinje-jazavac obični ( Meles meles L.)
(Sweet delicacy from hunter's kitchen-badger (Meles meles L.))
Autori
Konjević, Dean
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 7
(2005), 1;
46-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
jazavac; divljač; lov; pregled na trihinelozu; meso jazavca
(badger; game; hunt; analysis on trichinelosis; badger meat)
Sažetak
Jazavac je naša autohtona divljač iz porodice Kuna. Iako se danas jazavac vrlo rijetko lovi i konzumira, ipak se njegovo meso može koristiti u ljudskoj prehrani na nekoliko načina. Osnovne metode lova tijekom lovne sezone čine prikradanje, doček kod jazbine ili na polju, te sve rjeđe jamarenje i iskapanje. Po ulovu se jazavac obvezno mora podvrći veterinarsko-sanitarnom pregledu te mu je potrebno što prije odstraniti mirisne žlijezde. Pretraga na trihinelozu se ne smije izostaviti. Meso jazavca se najčešće konzervira i priprema postupkom sušenja i dimljenja, a nešto rjeđe i kao pečenje ili gulaš.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Food Technology and Biotechnology
- Zoological Record