Pregled bibliografske jedinice broj: 188992
Laboratorijska istraživanja odabira žira u ishrani sitnih glodavaca
Laboratorijska istraživanja odabira žira u ishrani sitnih glodavaca // Pouzdan put do zdravlja životinja, ljudi i njihova okoliša : priopćenja / 5. znanstveno stručni skup iz DDD-a s međunarodnim sudjelovanjem / Vinković, Bara (ur.).
Velika Gorica: MTG Topgraf, 2004. str. 249-263 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 188992 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Laboratorijska istraživanja odabira žira u ishrani sitnih glodavaca
(Laboratory research of acorn choice in a small rodent diet)
Autori
Margaletić, Josip ; Glavaš, Milan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Pouzdan put do zdravlja životinja, ljudi i njihova okoliša : priopćenja / 5. znanstveno stručni skup iz DDD-a s međunarodnim sudjelovanjem
/ Vinković, Bara - Velika Gorica : MTG Topgraf, 2004, 249-263
Skup
Znanstveno stručni skup iz DDD-a s međunarodnim sudjelovanjem Pouzdan put do zdravlja životinja, ljudi i njihova okoliša
Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 05.05.2004. - 08.05.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sitni glodavci; ishrana; žir; kemijske analize; FT-IR spektroskopijska tehnika
(small rodents; diet; acorns; chemical analyses; FT-IR spectroscopic technique)
Sažetak
Na odraslim jedinkama četiriju vrsta sitnih glodavaca (Apodemus flavicollis Melch., A. sylvaticus L. i A. agrarius Pall. i Clethrionomys glareolus Schr.) obavljena su izučavanja odabira zdravoga i oboljeloga žira hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) u njihovoj ishrani. U pokus je bilo uključeno po 15 jedinki od svake vrste. Utvrđeno je da odabir hrane pokazuje razlike među istraživanim vrstama glodavaca. Vrste iz roda Apodemus (A. flavicollis, A. agrarius i A. sylvaticus) pokazale su sklonost ka svim vrstama ponuđenog žira, dok jedinke vrste C. glareolus istu vrstu hrane slabo do srednje preferiraju. Zajednička osobina ovih glodavaca je njihova nezainteresiranost prema oboljelome sjemenu. Determinacijom gljiva kao uzročnika bolesti na lužnjakovom žiru utvrđena je prisutnost slijedećih vrsta: Ciboria batschiana (Zopf) Buchwald, Phomopsis quercella (Died.), Penicillium spp. i Botrytis spp. Kemijskim analizama je utvrđeno da jezgre zdravoga žira hrasta lužnjaka sadrže manju količinu lignina, celuloze i pepela, a veću škroba, dok su ove vrijednosti u jezgri oboljelog žira od gljive C. batschiana obrnute. FT-IR tehnikom snimljeni su spektri uzoraka ljuske i jezgre zdravoga i oboljeloga lužnjakovoga žira od gljive C. batschiana. U spektrima uzoraka zamijećene se uske vrpce u području frekvencija nižih od 1750cm-1. U prilog mogućnosti praćenja biodegradacije u uzorcima, govori promjena intenziteta vrpce u FT-IR spektrima kod oko 1740cm-1, a koja odgovara celulozi.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Šumarstvo