Pregled bibliografske jedinice broj: 186958
Reakcija graška (Pisum sativum ssp. arvense L.) na rok sjetve, sklop i gnojidbu dušikom na području Vinkovaca
Reakcija graška (Pisum sativum ssp. arvense L.) na rok sjetve, sklop i gnojidbu dušikom na području Vinkovaca // Poljoprivreda (Osijek), 10 (2004), 1; 25-30 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 186958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija graška (Pisum sativum ssp. arvense L.) na rok sjetve, sklop i gnojidbu dušikom na području Vinkovaca
(Resposne of pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) at sowing term, stand and nitrogen fertilization at Vinkovci area)
Autori
Rapčan, Irena ; Jurišić, Mladen ; Jurić, Tomislav
Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 10
(2004), 1;
25-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
grašak; mahuna; zrno; prinos
(pea; pod; grain; yield)
Sažetak
Grašak je izvanredna bjelančevinasta kultura (sadrži 20-37%) bjelnačevina, a koristi se u ishrani ljudi, životinja te kao zelena gnojidba. Postavljena je hipoteza da će jari grašak za proizvodnju zrna (kultivar Sobel) različito reagirati na rok sjetve, sklop (840.000 i 1.250.000 biljaka/ha) i gnojidbu dušikom (0 i 60 kg/ha). Istraživanja su obavljena tijekom 1997. 1998. godine na lokaciji u Vinkovcima putem poljskih pokusa na semiglejnom tlu. Tijekom vehetacije izvršena su motrenja i mjerenja, primjerice fenološke faze i važniji klimatski činitelji (temperatura i oborine). Nakon žetve utvrđen je broj mahuna, broj zrna te prinos zrna. Dobiveni rezultati obrađeni su statistički odgovarajućim metodama (analizom varijance split-split-plot pokusa u četiri ponavljanja), a prosjeci dobivenih vrijednosti korišteni su za interpretaciju rezultata. Prinos zrna u prvoj godini istraživanja varirao je od 0, 07-1, 72 t/ha, a u drugoj od 0, 14-2, 12 t/ha, a takvi niski prinosi rezultat su značajne redukcije sklopa, posebno u kasnijim rokovima sjetve. U prvoj godini masa masa 1000 varirala je između 224, 75-232, 63 g, a u 1998. 203, 90-249, 73 g. Rezultati istraživanja opravdali su hipotezu, prije svega u pogledu optimalnog roka sjetve i sklopa te njihovom međusobnom djelovanju.
Izvorni jezik
Hrvatski