Pregled bibliografske jedinice broj: 185975
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac // Agronomski glasnik, 6 (1993), 463-474 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 185975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac
(Free aminoacids in must and wine plavac)
Autori
Katalinić, Višnja ; Maleš, Petar ; Sanković, Mauricio
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 6
(1993);
463-474
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
plavac; mošt; vino; aminokiseline; prolin
(plavac; must; wine; aminoacids; proline)
Sažetak
Sadržaj slobodnih aminokiselina određen je u vinu plavac na tri različita lokaliteta u godinama berbe 1986, 1987, 1988. Rezultati pokazuju značajne razlike među godinama berbe kao i među lokalitetima. Očit je vrlo visoki sadržaj prolina. Prisutan je u koncentraciji od 645 do 946 mg/L, čineći cca 74% ukupnih slobodnih aminokiselina. Sadržaj slobodnih aminokiselina znatno je veći u moštu nego u vinu plavac. Realitvni udio ukupnih aminokiselina u vinu je cca 35% ukupnog udjela slobodnih aminokiselina u moštu. Potrošnja slobodnih aminokiselina tijekom alkoholne fermentacije je različita za pojedine aminokiseline (arginin se smanjuje za cca 95%, prolin za cca 35%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
4-03-113
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB