Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185975

Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac


Katalinić, Višnja; Maleš, Petar; Sanković, Mauricio
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac // Agronomski glasnik, 6 (1993), 463-474 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 185975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac
(Free aminoacids in must and wine plavac)

Autori
Katalinić, Višnja ; Maleš, Petar ; Sanković, Mauricio

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 6 (1993); 463-474

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
plavac; mošt; vino; aminokiseline; prolin
(plavac; must; wine; aminoacids; proline)

Sažetak
Sadržaj slobodnih aminokiselina određen je u vinu plavac na tri različita lokaliteta u godinama berbe 1986, 1987, 1988. Rezultati pokazuju značajne razlike među godinama berbe kao i među lokalitetima. Očit je vrlo visoki sadržaj prolina. Prisutan je u koncentraciji od 645 do 946 mg/L, čineći cca 74% ukupnih slobodnih aminokiselina. Sadržaj slobodnih aminokiselina znatno je veći u moštu nego u vinu plavac. Realitvni udio ukupnih aminokiselina u vinu je cca 35% ukupnog udjela slobodnih aminokiselina u moštu. Potrošnja slobodnih aminokiselina tijekom alkoholne fermentacije je različita za pojedine aminokiseline (arginin se smanjuje za cca 95%, prolin za cca 35%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
4-03-113

Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Profili:

Avatar Url Petar Maleš (autor)

Avatar Url Mauricio Sanković (autor)

Avatar Url Višnja Katalinić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Katalinić, Višnja; Maleš, Petar; Sanković, Mauricio
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac // Agronomski glasnik, 6 (1993), 463-474 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Katalinić, V., Maleš, P. & Sanković, M. (1993) Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac. Agronomski glasnik, 6, 463-474.
@article{article, author = {Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja and Male\v{s}, Petar and Sankovi\'{c}, Mauricio}, year = {1993}, pages = {463-474}, keywords = {plavac, mo\v{s}t, vino, aminokiseline, prolin}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Sadr\v{z}aj slobodnih aminokiselina u mo\v{s}tu i vinu plavac}, keyword = {plavac, mo\v{s}t, vino, aminokiseline, prolin} }
@article{article, author = {Katalini\'{c}, Vi\v{s}nja and Male\v{s}, Petar and Sankovi\'{c}, Mauricio}, year = {1993}, pages = {463-474}, keywords = {plavac, must, wine, aminoacids, proline}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {6}, issn = {0002-1954}, title = {Free aminoacids in must and wine plavac}, keyword = {plavac, must, wine, aminoacids, proline} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font