Pregled bibliografske jedinice broj: 185845
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 185845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj
(Production and chemical composition of milk from several sheep breeds in Croatia)
Autori
Pandek, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.12
Godina
2004
Stranica
32
Mentor
Mioč, Boro
Ključne riječi
Ovčje mlijeko; proizvodnja mlijeka; kemijski sastav; pasmina; laktacija
(Sheep milk; milk production; chemical composition; breed; lactation)
Sažetak
S obzirom na sve veći interes uzgajivača ovaca u Hrvatskoj za proizvodnjom mlijeka, cilj ovog rada je prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na kakvoću mlijeka koje se uz meso smatra najvažnijim ovčjim proizvodom. Većinom je proizvodnja ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj zastupljena u priobalnom području (Istra) i na otocima (Pag, Cres, Brač). Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna te je uvjetovana brojnom čimbenicima koji utječu na prozvodnju i kakvoću mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira i drugih fermentiranih mliječnih proizvoda. Prvi i najvažniji čimbenik koji utječe na količinu i kemijski satav mlijeka je genetski potencijal, odnosno pasmina ovaca. Pored genotipa, količina mlijeka proizvedenog u laktaciji, kemijski sastav i fizikalne osobine mlijeka, zatim higijenska kakvoća i broj somatskih stanica u mlijeku pod utjecajem su brojnih čimbenika od kojih je svakako najvažniji hranidba. Za razliku od mliječnih pasmina ovaca koje u laktaciji prosječno proizvedu od 400 do 600 L mlijeka, mliječnost mesnih pasmina je znatno manja te iznosi od 60 do 150 L mlijeka u laktaciji. Među najvažnije pasmine ovaca koje se u Hrvatskoj koriste za proizvodnju mlijeka, uz istočnofrizijsku ovcu ubraja se paška, bračka, creska, istarska i travnička pramenka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)