Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 185845

Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj


Pandek, Kristijan
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 185845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj
(Production and chemical composition of milk from several sheep breeds in Croatia)

Autori
Pandek, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.12

Godina
2004

Stranica
32

Mentor
Mioč, Boro

Ključne riječi
Ovčje mlijeko; proizvodnja mlijeka; kemijski sastav; pasmina; laktacija
(Sheep milk; milk production; chemical composition; breed; lactation)

Sažetak
S obzirom na sve veći interes uzgajivača ovaca u Hrvatskoj za proizvodnjom mlijeka, cilj ovog rada je prikazati najvažnije čimbenike koji utječu na kakvoću mlijeka koje se uz meso smatra najvažnijim ovčjim proizvodom. Većinom je proizvodnja ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj zastupljena u priobalnom području (Istra) i na otocima (Pag, Cres, Brač). Proizvodnja ovčjeg mlijeka vrlo je kompleksna i zahtjevna te je uvjetovana brojnom čimbenicima koji utječu na prozvodnju i kakvoću mlijeka kao sirovine za proizvodnju sira i drugih fermentiranih mliječnih proizvoda. Prvi i najvažniji čimbenik koji utječe na količinu i kemijski satav mlijeka je genetski potencijal, odnosno pasmina ovaca. Pored genotipa, količina mlijeka proizvedenog u laktaciji, kemijski sastav i fizikalne osobine mlijeka, zatim higijenska kakvoća i broj somatskih stanica u mlijeku pod utjecajem su brojnih čimbenika od kojih je svakako najvažniji hranidba. Za razliku od mliječnih pasmina ovaca koje u laktaciji prosječno proizvedu od 400 do 600 L mlijeka, mliječnost mesnih pasmina je znatno manja te iznosi od 60 do 150 L mlijeka u laktaciji. Među najvažnije pasmine ovaca koje se u Hrvatskoj koriste za proizvodnju mlijeka, uz istočnofrizijsku ovcu ubraja se paška, bračka, creska, istarska i travnička pramenka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178065

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pandek, Kristijan
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Pandek, K. (2004) 'Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pandek, Kristijan}, year = {2004}, pages = {32}, keywords = {Ov\v{c}je mlijeko, proizvodnja mlijeka, kemijski sastav, pasmina, laktacija}, title = {Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka nekih pasmina ovaca u Hrvatskoj}, keyword = {Ov\v{c}je mlijeko, proizvodnja mlijeka, kemijski sastav, pasmina, laktacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pandek, Kristijan}, year = {2004}, pages = {32}, keywords = {Sheep milk, milk production, chemical composition, breed, lactation}, title = {Production and chemical composition of milk from several sheep breeds in Croatia}, keyword = {Sheep milk, milk production, chemical composition, breed, lactation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font