Pregled bibliografske jedinice broj: 184460
Značaj preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije ljude
Značaj preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije ljude // Znanstveni skup V. Lošinjska škola prirodnih ljekovitih činitelja : Zdravstveni turizam, prehrana, kretanje i zaštita okoliša u Hrvatskoj : zbornik radova / Ivanišević, Goran (ur.).
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2004. str. 64-74 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 184460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije ljude
(The importance of preventive diet in health tourism for older people)
Autori
Perko, Goran ; Tomić, Branimir ; Tomek-Roksandić, Spomenka ; Puljak, Ana ; Mihok, Diana ; Radašević, Hrvoje ; Bošnir, Jasna.
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Znanstveni skup V. Lošinjska škola prirodnih ljekovitih činitelja : Zdravstveni turizam, prehrana, kretanje i zaštita okoliša u Hrvatskoj : zbornik radova
/ Ivanišević, Goran - Zagreb : Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, 2004, 64-74
Skup
Lošinjska škola prirodnih ljekovitih činitelja (5 ; 2004)
Mjesto i datum
Veli Lošinj, Hrvatska, 10.09.2004. - 12.09.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
starije osobe; turizam zdravlja; preventivna prehrana; funkcionalna sposobnost; mediteranska prehrana; pozitivno zdravstveno ponašanje; piramida preventivne prehrane; osam prehrambena pravila; aktivno zdravo starenje
(older persons; health tourism; preventive nutrition; functional ability; Mediterranean diet; affirmative health behaviour; pyramid of preventiv nutrition; eight nutrition rules; active healthy ageing)
Sažetak
Zahvaljujući porastu očekivanog trajanja života u većini zemalja svijeta došlo je do povećanja udjela starijih osoba u cjelokupnoj populaciji. Prema procjenama SZO-a, do 2025. g. broj starijih ljudi (60 i više godina) u svijetu dosegnut će 1.2 milijardu, a Europa će i dalje ostati područje s najstarijim stanovništvom. U skupini deset najstarijih zemalja svijeta je i Hrvatska s očekivanim trajanjem života od 78, 4 godina za žene i 71, 2 godine za muškarce (2002. g.). Populacija starijih ima značajan rizik za nastanak zdravstvenih problema povezanih s načinom prehrane, uključujući kardiovaskularne bolesti, maligna oosteoporozu, oslabljeni imunitet i oštećenje kognitivnih funkcija. Javnozdravstvena gerontološka analiza ukazuje da posljednjih nekoliko desetljeća dolazi i do porasta stope obolijevanja i smrtnosti od srčano – žilnih bolesti, a time i do povećanja broja funkcionalno onesposobljenih starijih ljudi u ranijoj starosti od 65 do 74 godina. Gerontološko– epidemiološke studije ukazale su da je tradicionalna mediteranska prehrana, kao istaknuti model preventivne prehrane, povezana sa značajnim smanjenjem opće smrtnosti starijeg pučanstva u razvijenim nemediteranskim zemljama. U skladu s prethodnim dizajnirana je piramida preventivne prehrane, uz osam prehrambenih pravila, kao vodič zdrave prehrane za starije ljude. Pozitivno zdravstveno ponašanje (nepušenje, preventivna prehrana, redovita tjelesna i psihičke aktivnost) u ranijoj životnoj dobi vodi očuvanju zdravlja i funkcionalne sposobnosti starijih ljudi, a time i povećanju kvalitete življenja i u dubokoj starosti. Zbog toga je nedvojbeno nužna primjena preventivne prehrane u turizmu zdravlja za starije osobe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita