Pregled bibliografske jedinice broj: 18392
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, Hrvatska, 1998. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 18392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje
pahuljica cerealija
(Changes of tryptophan content during cereal flake
production)
Autori
Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa,
biotehnologa i nutricionista
/ - , 1998
Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa,
biotehnologa i nutricionista s međunarodnim
sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pahuljice cerealija; triptofan; nutritivna kvaliteta proteina
(cereal flakes; tryptophan; protein nutritive quality)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene
količine triptofana tijekom industrijske
proizvodnje pšeničnih, raženih, ječmenih i
zobenih pahuljica. Dobiveni rezultati pokazuju da
za vrijeme industrijske proizvodnje pahuljica
različitih cerealija, kod istih točno definiranih
tehnoloških uvjeta i relativno niskih
temperatura, hidrotermički tretman utječe
neznatno na triptofan u zrnu cerealija. Proces
pahuljenja utječe značajno na količinu triptofana
u zrnu raži i ječma. Kada se izraze sumarni
efekti pojedinih faza obrade, smanjenje
triptofana je značajno tijekom proizvodnje sve
četiri vrste pahuljica. Bez obzira na značaj
uvjeta obrade ovi rezultati također pokazuju da
smanjenje triptofana ovisi i o vrsti cerealija.
Kemijski skor za triptofan u proteinima
pahuljica, izračunat u odnosu na potrebu za
animokiselinama kod odraslih osoba (FAO 1985),
iznosi u prosjeku za pšeničke pahuljice 205,
ražene pahuljice 113, ječmene pahuljice 150 i
zobene pahuljice 177.
Izvorni jezik
Hrvatski