Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 18392

Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija


Horvatić, Marija; Vedrina-Dragojević, Irena; Ščavničar, Andrijana
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, Hrvatska, 1998. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 18392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija
(Changes of tryptophan content during cereal flake production)

Autori
Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Ščavničar, Andrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / - , 1998

Skup
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.06.1998. - 12.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pahuljice cerealija; triptofan; nutritivna kvaliteta proteina
(cereal flakes; tryptophan; protein nutritive quality)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene količine triptofana tijekom industrijske proizvodnje pšeničnih, raženih, ječmenih i zobenih pahuljica. Dobiveni rezultati pokazuju da za vrijeme industrijske proizvodnje pahuljica različitih cerealija, kod istih točno definiranih tehnoloških uvjeta i relativno niskih temperatura, hidrotermički tretman utječe neznatno na triptofan u zrnu cerealija. Proces pahuljenja utječe značajno na količinu triptofana u zrnu raži i ječma. Kada se izraze sumarni efekti pojedinih faza obrade, smanjenje triptofana je značajno tijekom proizvodnje sve četiri vrste pahuljica. Bez obzira na značaj uvjeta obrade ovi rezultati također pokazuju da smanjenje triptofana ovisi i o vrsti cerealija. Kemijski skor za triptofan u proteinima pahuljica, izračunat u odnosu na potrebu za animokiselinama kod odraslih osoba (FAO 1985), iznosi u prosjeku za pšeničke pahuljice 205, ražene pahuljice 113, ječmene pahuljice 150 i zobene pahuljice 177.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
006331

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Horvatić, Marija; Vedrina-Dragojević, Irena; Ščavničar, Andrijana
Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
Zagreb, Hrvatska, 1998. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvatić, M., Vedrina-Dragojević, I. & Ščavničar, A. (1998) Promjene količine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija. U: 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
@article{article, author = {Horvati\'{c}, Marija and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and \v{S}\v{c}avni\v{c}ar, Andrijana}, year = {1998}, pages = {53}, keywords = {pahuljice cerealija, triptofan, nutritivna kvaliteta proteina}, title = {Promjene koli\v{c}ine triptofana tijekom proizvodnje pahuljica cerealija}, keyword = {pahuljice cerealija, triptofan, nutritivna kvaliteta proteina}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvati\'{c}, Marija and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and \v{S}\v{c}avni\v{c}ar, Andrijana}, year = {1998}, pages = {53}, keywords = {cereal flakes, tryptophan, protein nutritive quality}, title = {Changes of tryptophan content during cereal flake production}, keyword = {cereal flakes, tryptophan, protein nutritive quality}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font