Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 183299

Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi


Antunac, Neven
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi // Zbornik predavanja. "Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj". Poreč. / Zdravko Barać (ur.).
Lahti, 2004. str. 50-69 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 183299 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi
(Composition and properties of sheep milk and their influence in processing)

Autori
Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja. "Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj". Poreč. / Zdravko Barać - Lahti, 2004, 50-69

Skup
"Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj".

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 21.10.2004. - 22.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
ovčje mlijeko; kemijski sastav; somatske stanice;
(sheep milk; milk composition; somatic cell;)

Sažetak
U radu su prikazani čimbenici koji utječu na proizvodnju i sastav ovčjeg mlijeka (genetski i zootehnički, okolišni i upravljanje). Budući se ovčje mlijeko isključivo koristi za proizvodnju sireva (uglavnom tvrdih), sastav i osobine mlijeka su od presudnog značaja u preradi. Prikazana je usporedba prosječnog sastava ovčjeg i kravljeg mlijeka.Na osnovu rezultata istraživanja, prikazane su prosječne vrijednosti (min-max) količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti, bjelančevina i laktoze u mlijeku paških, creskih, istočno-frizijskih ovaca i travničke pramenke. Od fizikalnih svojstava navedene su prosječne pH vrijednosti i točke ledišta mlijeka. Prosječan broj somatskih stanica u mlijeku pojedinih pasmina ovaca prikazan je ovisno o načinu mužnje (ručna-strojna mužnja), postavljenoj graničnoj vrijednosti od 700000/mL i vrsti izoliranih uzročnika mastitisa. U najvećem broju slučajeva (85) iz uzoraka mlijeka izoliran je Staphylococcus aureus ; Micrococcus spp. (28) ; Streptococcus "D" (5) i Escherichia coli (4). Broj somatskih stanica je u mlijeku paških i istočno frizijskih ovaca bio izrazito nizak što potvrđuje da je zdravstveno stanje vimena bilo jako dobro. Bez obzira da li se provodi ručna ili strojna mužnja, broj somatskih stanica u mlijeku kod spomenutih pasmina ovaca može biti znatno niži od granične vrijednosti 1 milion/mL, koju predlažu pojedini autori.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178016

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi // Zbornik predavanja. "Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj". Poreč. / Zdravko Barać (ur.).
Lahti, 2004. str. 50-69 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Antunac, N. (2004) Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi. U: Zdravko Barać (ur.)Zbornik predavanja. "Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj". Poreč..
@article{article, author = {Antunac, Neven}, year = {2004}, pages = {50-69}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, somatske stanice, }, title = {Sastav i osobine ov\v{c}jeg mlijeka i njihov zna\v{c}aj u preradi}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, somatske stanice, }, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunac, Neven}, year = {2004}, pages = {50-69}, keywords = {sheep milk, milk composition, somatic cell, }, title = {Composition and properties of sheep milk and their influence in processing}, keyword = {sheep milk, milk composition, somatic cell, }, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font