Pregled bibliografske jedinice broj: 18312
Proizvodna, energetska i financijska bilanca tova stres-osjetljivih i stres-rezistentnih svinja
Proizvodna, energetska i financijska bilanca tova stres-osjetljivih i stres-rezistentnih svinja // ACS. Agriculturae conspectus scientificus, 62 (1997), 3/4; 223-226 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 18312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodna, energetska i financijska bilanca tova stres-osjetljivih i stres-rezistentnih svinja
(Productive, energetic and finantial bilance of fattening stress-sensible and stress-resistant pigs)
Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Jovanovac, Sonja
Izvornik
ACS. Agriculturae conspectus scientificus (1331-7768) 62
(1997), 3/4;
223-226
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svinje ; halotan test ; bilance tova
(swine ; halotan-test ; fattening bilance)
Sažetak
Istraživanje je provedeno sa po 20 halotan-pozitivnih (stres-osjetljivih) i 20 halotan-negativnih (stres-rezistentnih svinja njemačkog landrasa. Svinje su u tovu hranjene ad libitum od 20-100 kg tjelesne mase. Desne svinjske polovice potpuno su raščlanjene na mišićno tkivo, masno tkivo s kožom i kosti. Halotan-pozitivne svinje imale su prosječan dnevni prirast od 628 g, utrošakhrane za kg prirasta bio je 3, 42 kg, a udjel mišićnog tkiva u polovicama 52, 64%. Isti pokazatelji za halotan.negativne svinje bili su redom: 650 g, 3, 65 kg i 47, 13%. Energetska bilanca tova , izračunata kao razlika između energetske vrijednosti polovica i energetske vrijednosti utrošene hrane, bila je povoljnija za halotan-pozitivne svinje. Iskorištenje energije hrane bilo je 17, 26% kod halotan-pozitivnih i 15, 36% kod halotan-negativnih svinja. Financijska bilanca tova, prikazana kao razlika između vrijednosti svinjskih polovica (mišićnog i masnog tkiva) i vrijednosti krmnih smjesa, bila je također povoljnija za halotan-pozitivne svinje (+269, 59 DM, odnosno +229, 37 DM). Halotan-pozitivne svinje bolje iskorištavaju energiju hrane u prirast svinjskih polovica, daju mesnatije polovice, što rezultira većom dobiti po životinji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- ASFA: Aquatic Science and Fisheries Abstracts
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CAB Abstracts
- Geobase
- Scopus