Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 18292

Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija


Horvatić, Marija; Vedrina-Dragojević, Irena; Šebečić, Blaženka
Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija // Brašno - kruh 97
Opatija, Hrvatska, 1997. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 18292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija
(Available methionine of hydrotermic treated cereal products)

Autori
Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Šebečić, Blaženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Brašno - kruh 97 / - , 1997

Skup
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pahuljice cerealija; iskoristivi metionin; nutritivna kvaliteta proteina
(cereal flakes; available methionine; protein nutritive quality)

Sažetak
Ispitivan je utjecaj hidrotermičke obrade zrna cerealija (pšenica, raž, ječam, zob) u tijeku industrijske proizvodnje pahuljica u istim tehnološkim uvjetima na iskoristivi metionin. Rezultati pokazuju da su tijekom proizvodnje pahuljica cerealija promjene količina ukupnog dušika minimalne. Hidrotermička obrada ima značajan utjecaj na iskoristivi metionin; količina iskoristivog metionina smanjuje se od 6 do 24 posto u odnosu na netretirano zrno. Proces pahuljanja ne utječe znatno na iskoristivost metionina. Upoređenje različitih vrsta pahuljica pokazuje da je smanjenje iskoristivog metionina veće kod raženih i ječmenih pahuljica. Odnos iskoristivog metionina u proteinima pahuljica utvrđen s obzirom na potrebu aminokiselina kod čovjeka (NAS 1980) iznosi prosječno za pšenične pahuljice 0.68, ražene pahuljice 0.62, ječmene pahuljice 0.65 i zobene pahuljice 0.57.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
006331

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Horvatić, Marija; Vedrina-Dragojević, Irena; Šebečić, Blaženka
Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija // Brašno - kruh 97
Opatija, Hrvatska, 1997. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Horvatić, M., Vedrina-Dragojević, I. & Šebečić, B. (1997) Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija. U: Brašno - kruh 97.
@article{article, author = {Horvati\'{c}, Marija and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and \v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {1997}, pages = {26}, keywords = {pahuljice cerealija, iskoristivi metionin, nutritivna kvaliteta proteina}, title = {Iskoristivi metionin u hidrotermi\v{c}ki tretiranim proizvodima cerealija}, keyword = {pahuljice cerealija, iskoristivi metionin, nutritivna kvaliteta proteina}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvati\'{c}, Marija and Vedrina-Dragojevi\'{c}, Irena and \v{S}ebe\v{c}i\'{c}, Bla\v{z}enka}, year = {1997}, pages = {26}, keywords = {cereal flakes, available methionine, protein nutritive quality}, title = {Available methionine of hydrotermic treated cereal products}, keyword = {cereal flakes, available methionine, protein nutritive quality}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font