Pregled bibliografske jedinice broj: 18292
Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija
Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim proizvodima cerealija // Brašno - kruh 97
Opatija, Hrvatska, 1997. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 18292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskoristivi metionin u hidrotermički tretiranim
proizvodima cerealija
(Available methionine of hydrotermic treated cereal products)
Autori
Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Šebečić, Blaženka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Brašno - kruh 97
/ - , 1997
Skup
1. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i
prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.11.1997. - 15.11.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pahuljice cerealija; iskoristivi metionin; nutritivna kvaliteta proteina
(cereal flakes; available methionine; protein nutritive quality)
Sažetak
Ispitivan je utjecaj hidrotermičke obrade zrna
cerealija (pšenica, raž, ječam, zob) u tijeku
industrijske proizvodnje pahuljica u istim
tehnološkim uvjetima na iskoristivi metionin.
Rezultati pokazuju da su tijekom proizvodnje
pahuljica cerealija promjene količina ukupnog
dušika minimalne. Hidrotermička obrada ima
značajan utjecaj na iskoristivi metionin;
količina iskoristivog metionina smanjuje se od 6
do 24 posto u odnosu na netretirano zrno. Proces
pahuljanja ne utječe znatno na iskoristivost
metionina. Upoređenje različitih vrsta pahuljica
pokazuje da je smanjenje iskoristivog metionina
veće kod raženih i ječmenih pahuljica. Odnos
iskoristivog metionina u proteinima pahuljica
utvrđen s obzirom na potrebu aminokiselina kod
čovjeka (NAS 1980) iznosi prosječno za pšenične
pahuljice 0.68, ražene pahuljice 0.62, ječmene
pahuljice 0.65 i zobene pahuljice 0.57.
Izvorni jezik
Engleski