Pregled bibliografske jedinice broj: 182913
Proizvodnja zagrebačkog sušenog sira
Proizvodnja zagrebačkog sušenog sira, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 182913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja zagrebačkog sušenog sira
(Production of Zagreb's dry cheese)
Autori
Dolenčić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2004
Stranica
29
Mentor
Kalit, Samir
Ključne riječi
autohtoni sir; zagrebački sušeni sir
(autochthonous cheese; Zagreb's dry cheese)
Sažetak
Sušeni sir je autohtoni sir posavske Hrvatske koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Proizvodnja sušenog sira pokušala se realizirati u industrijskim uvjetima. Pokusna proizvodnja je uključila četiri varijante na temelju kojih se željelo ocijeniti koji sir svojim sastavom i osobinama najbliže odgovara siru proizvedenom na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na sadržaj masti u siru varijanta četiri u kojoj je određen sadržaj masti u mlijeku za sirenje 9% najviše odgovara izvornoj tehnologiji proizvodnje sušenog sira na OPG. Sadržaj suhe tvari u varijanti četiri (43, 01%) najviše odgovara izvornoj tehnologiji proizvodnje sušenog sira na OPG. Oblik sušenog sira je pogača, visine 5 cm i promjera 15 cm. Dimljeni sir je tamnožute, a nedimljeni blijedožute boje. Na prerezu nema oči, izražena je listavost, bijelo do blijedožute boje. Okus sira je svježe kiseo, slabo do intenzivnije slan izražene arome po dimu (kod dimljene varijante).
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)