Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182890

Proizvodnja Krčkog sira


Prpić, Zvonimir
Proizvodnja Krčkog sira, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 182890 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja Krčkog sira
(Production of Krčki cheese)

Autori
Prpić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.02

Godina
2004

Stranica
43

Mentor
Kalit, Samir

Ključne riječi
autohtoni sir; Krk; ovčje mlijeko; sirutka
(autochthonous cheese; Krk; Sheep milk; whey)

Sažetak
Krčki sir je autohtoni otočki hrvatski sir, koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima otoka Krka. U njegovoj proizvodnji sačuvani su osnovni tradicijski parametri tehnologije proizvodnje, no korištena su suvremena industrijska sirila i kulture, te tehnička pomagala, čime se dijelom odstupa od izvornog načina proizvodnje, davno opisane u literaturi, ali se poboljšava kakvoća proizvedenih sireva. Rezultati analiza Krčkog sira pokazuju da ovaj sir pripada skupini punomasnih tvrdih ovčjih sireva. Mikrobiološkim analizama utvrđeno je da samo 55% analiziranih sireva udovoljava odredbama Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94). Kod 44, 4% sireva utvrđen je broj Staphylococcus aureus veći od 100, dok je kod 33, 3% sireva broj E. Coli bio veći od dopuštenog. Ovi rezultati ukazuju na potrebu poboljšanja razine higijene u proizvodnji i postupanju s mlijekom za sirenje s obzirom da se Krčki sir proizvodi iz toplinski neobrađenog mlijeka. Krčki sir pravilnog je cilindričnog oblika, visine oko 6 cm i promjera 13 cm. Izvana je jednolične smeđo-žute boje. Prosječna masa sira iznosi oko 1000 grama. Na prerezu je jednolično blijedo-žut s manjim brojem rijetko raspoređenih sirnih okašaca. Sir je umjereno kiselog okusa i ugodnog karakterističnog mirisa za ovčji sir.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178023
0178016
0178022

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Samir Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prpić, Zvonimir
Proizvodnja Krčkog sira, 2004., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Prpić, Z. (2004) 'Proizvodnja Krčkog sira', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prpi\'{c}, Zvonimir}, year = {2004}, pages = {43}, keywords = {autohtoni sir, Krk, ov\v{c}je mlijeko, sirutka}, title = {Proizvodnja Kr\v{c}kog sira}, keyword = {autohtoni sir, Krk, ov\v{c}je mlijeko, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prpi\'{c}, Zvonimir}, year = {2004}, pages = {43}, keywords = {autochthonous cheese, Krk, Sheep milk, whey}, title = {Production of Kr\v{c}ki cheese}, keyword = {autochthonous cheese, Krk, Sheep milk, whey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font