Pregled bibliografske jedinice broj: 182570
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Priopćenja - Proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 235-236 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 182570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice
(Results of quality testing of Bc winter wheat varieties)
Autori
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Priopćenja - Proceedings
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 235-236
Skup
XXXIX. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica; kakvoča zrna; brašna i kruha; reološka svojstva; farinogramske i ekstenziogramske vrijednosti
(winter wheat; quality of kernel; flour and bread; rheological traits; farinogram and extensogram values)
Sažetak
Oplemenjivački rad na ozimoj pšenici u Bc Institutu d. d. Zagreb koncipiran je na kreiranju visokorodnih genotipova široke adaptabilnosti i visoke plastičnosti u različitim agroekološkim uvjetima proizvodnje. Uz visokorodan i stabilan genotip kroz proces selekcije uneseno je i svojstvo poboljšane kakvoće zrna i brašna. Rezultat tog rada su sorte ozime pšenice: ZDENKA, MIHELCA i AURA. Rezultati ispitivanja kvalitete ozime pšenice koji su korišteni u ovome radu, a riječ je o reološkim analizama tvrtki PIK Vinkovci d. d., Ljudevit Posavski d. d. Sisak i Podravka d. d. Koprivnica dobiveni analizom uzoraka iz 2001./2002. godine potvrđuju činjenice da se radi o kvalitetnim sortama koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe mlinsko pekarske industrije. Dobivenim rezultatima ispitivanja kvalitete (vlažni ljepak, omekšanje, kvalitetni broj i grupa, energija tijesta, rastezljivost, otpor, O/R...) ubrajaju se u I razred kakvoće odnosno A1 i A2 kvalitetnu grupu. Rezultati ispitivanja kvalitete novih sorata pšenice Bc Instituta ukazuju na dobro osmišljen oplemenjivački rad jer nove sorte svojom kvalitetom pokazuju napredak u poboljšanju kakvoće brašna i kruha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0106003
Profili:
Kristijan Puškarić
(autor)
Slobodan Tomasović
(autor)
Rade Mlinar
(autor)
Ivica Ikić
(autor)