Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182570

Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice


Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Priopćenja - Proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 235-236 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 182570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice
(Results of quality testing of Bc winter wheat varieties)

Autori
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Priopćenja - Proceedings / Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 235-236

Skup
XXXIX. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ozima pšenica; kakvoča zrna; brašna i kruha; reološka svojstva; farinogramske i ekstenziogramske vrijednosti
(winter wheat; quality of kernel; flour and bread; rheological traits; farinogram and extensogram values)

Sažetak
Oplemenjivački rad na ozimoj pšenici u Bc Institutu d. d. Zagreb koncipiran je na kreiranju visokorodnih genotipova široke adaptabilnosti i visoke plastičnosti u različitim agroekološkim uvjetima proizvodnje. Uz visokorodan i stabilan genotip kroz proces selekcije uneseno je i svojstvo poboljšane kakvoće zrna i brašna. Rezultat tog rada su sorte ozime pšenice: ZDENKA, MIHELCA i AURA. Rezultati ispitivanja kvalitete ozime pšenice koji su korišteni u ovome radu, a riječ je o reološkim analizama tvrtki PIK Vinkovci d. d., Ljudevit Posavski d. d. Sisak i Podravka d. d. Koprivnica dobiveni analizom uzoraka iz 2001./2002. godine potvrđuju činjenice da se radi o kvalitetnim sortama koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe mlinsko pekarske industrije. Dobivenim rezultatima ispitivanja kvalitete (vlažni ljepak, omekšanje, kvalitetni broj i grupa, energija tijesta, rastezljivost, otpor, O/R...) ubrajaju se u I razred kakvoće odnosno A1 i A2 kvalitetnu grupu. Rezultati ispitivanja kvalitete novih sorata pšenice Bc Instituta ukazuju na dobro osmišljen oplemenjivački rad jer nove sorte svojom kvalitetom pokazuju napredak u poboljšanju kakvoće brašna i kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0106003


Citiraj ovu publikaciju:

Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Priopćenja - Proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 235-236 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Tomasović, S., Mlinar, R., Ikić, I. & Puškarić, K. (2004) Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice. U: Žimbrek, T. (ur.)Priopćenja - Proceedings.
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2004}, pages = {235-236}, keywords = {ozima p\v{s}enica, kakvo\v{c}a zrna, bra\v{s}na i kruha, reolo\v{s}ka svojstva, farinogramske i ekstenziogramske vrijednosti}, title = {Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime p\v{s}enice}, keyword = {ozima p\v{s}enica, kakvo\v{c}a zrna, bra\v{s}na i kruha, reolo\v{s}ka svojstva, farinogramske i ekstenziogramske vrijednosti}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2004}, pages = {235-236}, keywords = {winter wheat, quality of kernel, flour and bread, rheological traits, farinogram and extensogram values}, title = {Results of quality testing of Bc winter wheat varieties}, keyword = {winter wheat, quality of kernel, flour and bread, rheological traits, farinogram and extensogram values}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font