Pregled bibliografske jedinice broj: 182567
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03 / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.).
Osijek, 2003. str. 36-36 (poster, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
CROSBI ID: 182567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice
(Results of testing quality of the Bc winter wheat varietes)
Autori
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni
Izvornik
Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03
/ Žaneta Ugarčić-Hardi - Osijek, 2003, 36-36
Skup
4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica; kvaliteta; mlinsko pekarska svojstva; reološka analiza; vrijednosti farinograma i ekstenzograma
(winter wheat; quality; milling and baking traits; rheological analysis; farinogram and extensogram values)
Sažetak
Oplemenjivački rad na ozimoj pšenici u Bc Institutu d. d. Zagreb koncipiran je na kreiranju visokorodnih genotipova široke adaptabilnosti i visoke plastičnosti u različitim agroekološkim uvjetima proizvodnje. Uz visokorodan i stabilan genotip kroz proces selekcije uneseno je i svojstvo poboljšane kakvoće zrna i brašna. Rezultat tog rada su sorte ozime pšenice: ZDENKA, MIHELCA, AURA i TINA. Rezultati ispitivanja kvalitete ozime pšenice koji su korišteni u ovom radu, a riječ je o rezultatima tvrtki PIK Vinkovci d. d., Ljudevit Posavski d. d. i Podravka d. d. dobiveni analizom 2002. godine potvrđuju činjenicu da se radi o kvalitetnim sortama ozime pšenice koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe mlinsko pekarske industrije. Dobivenim rezultatima ispitivanja kvalitete ZDENKA, MIHELCA i AURA ubrajaju se u 1 razred kakvoće odnosno A1 i A2 kvalitetnu grupu. Osim ovih sorata Bc Instituta bitno je istaknuti i sortu TINU koja osim što se odlikuje visokim genetskim potencijalom rodnosti posjeduje i potrebnu kvaliteteu. Tako se ona po ovim rezultatima svrstala u A2 odnosno B1 kvalitetnu grupu. Rezultati ispitivanja kvalitete novih sorata ozime pšenice ukazuju na dobro osmišljen oplemenjivački rad u Bc Institutu jer nove sorte svojom kvalitetom dostižu razinu stranih poboljšivača, a u nekim bitnim svojstvima ih čak i nadmašuju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0106003
Profili:
Kristijan Puškarić
(autor)
Slobodan Tomasović
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Rade Mlinar
(autor)