Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 182567

Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice


Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03 / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.).
Osijek, 2003. str. 36-36 (poster, domaća recenzija, sažetak, pregledni)


CROSBI ID: 182567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice
(Results of testing quality of the Bc winter wheat varietes)

Autori
Tomasović, Slobodan ; Mlinar, Rade ; Ikić, Ivica ; Puškarić, Kristijan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, pregledni

Izvornik
Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03 / Žaneta Ugarčić-Hardi - Osijek, 2003, 36-36

Skup
4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.11.2003. - 22.11.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ozima pšenica; kvaliteta; mlinsko pekarska svojstva; reološka analiza; vrijednosti farinograma i ekstenzograma
(winter wheat; quality; milling and baking traits; rheological analysis; farinogram and extensogram values)

Sažetak
Oplemenjivački rad na ozimoj pšenici u Bc Institutu d. d. Zagreb koncipiran je na kreiranju visokorodnih genotipova široke adaptabilnosti i visoke plastičnosti u različitim agroekološkim uvjetima proizvodnje. Uz visokorodan i stabilan genotip kroz proces selekcije uneseno je i svojstvo poboljšane kakvoće zrna i brašna. Rezultat tog rada su sorte ozime pšenice: ZDENKA, MIHELCA, AURA i TINA. Rezultati ispitivanja kvalitete ozime pšenice koji su korišteni u ovom radu, a riječ je o rezultatima tvrtki PIK Vinkovci d. d., Ljudevit Posavski d. d. i Podravka d. d. dobiveni analizom 2002. godine potvrđuju činjenicu da se radi o kvalitetnim sortama ozime pšenice koje u potpunosti zadovoljavaju potrebe mlinsko pekarske industrije. Dobivenim rezultatima ispitivanja kvalitete ZDENKA, MIHELCA i AURA ubrajaju se u 1 razred kakvoće odnosno A1 i A2 kvalitetnu grupu. Osim ovih sorata Bc Instituta bitno je istaknuti i sortu TINU koja osim što se odlikuje visokim genetskim potencijalom rodnosti posjeduje i potrebnu kvaliteteu. Tako se ona po ovim rezultatima svrstala u A2 odnosno B1 kvalitetnu grupu. Rezultati ispitivanja kvalitete novih sorata ozime pšenice ukazuju na dobro osmišljen oplemenjivački rad u Bc Institutu jer nove sorte svojom kvalitetom dostižu razinu stranih poboljšivača, a u nekim bitnim svojstvima ih čak i nadmašuju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0106003


Citiraj ovu publikaciju:

Tomasović, Slobodan; Mlinar, Rade; Ikić, Ivica; Puškarić, Kristijan
Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice // Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03 / Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.).
Osijek, 2003. str. 36-36 (poster, domaća recenzija, sažetak, pregledni)
Tomasović, S., Mlinar, R., Ikić, I. & Puškarić, K. (2003) Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime pšenice. U: Žaneta Ugarčić-Hardi (ur.)Međunarodni kongres: Brašno - kruh '03.
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan}, year = {2003}, pages = {36-36}, keywords = {ozima p\v{s}enica, kvaliteta, mlinsko pekarska svojstva, reolo\v{s}ka analiza, vrijednosti farinograma i ekstenzograma}, title = {Rezultati ispitivanja kvalitete Bc sorata ozime p\v{s}enice}, keyword = {ozima p\v{s}enica, kvaliteta, mlinsko pekarska svojstva, reolo\v{s}ka analiza, vrijednosti farinograma i ekstenzograma}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomasovi\'{c}, Slobodan and Mlinar, Rade and Iki\'{c}, Ivica and Pu\v{s}kari\'{c}, Kristijan}, year = {2003}, pages = {36-36}, keywords = {winter wheat, quality, milling and baking traits, rheological analysis, farinogram and extensogram values}, title = {Results of testing quality of the Bc winter wheat varietes}, keyword = {winter wheat, quality, milling and baking traits, rheological analysis, farinogram and extensogram values}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font