Pregled bibliografske jedinice broj: 181902
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 181902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi
(Bielectrical impedance analysis for determining characteristics of poultry meat)
Autori
Perković, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.04
Godina
2004
Stranica
63
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
bioelektrička impedancija; perad; M. gluteus medius; M. pectoralis maior
(bioelectrical impedance; poultry; M. gluteus medius; M. pectoralis maior)
Sažetak
Cilj rada bio je ispitivanje kemijsko-fizikalnih osobitosti pilećeg mesa i mjerenje bioelektričke impedancije na različitim temperaturama i frekvencijama. Provedena su istraživanja na prsnom mišiću peradi M. pectoralis maior i mišiću batka M. gluteus medius. Analitičkim metodama određivani su parametri: udjel vode, masti i pH vrijednost. Bioelektrička mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A pri čemu su izmjereni modul impedancije i fazni kut. Rezultati kemijsko-fizikalnih analiza pokazali su visok postotak vlage (74, 54%) i masti (3, 67%) u M. gluteus medius, visok postotak vlage (76, 08%)i nizak postotak masti (0, 55%) u M. pectoralis maior.Ispitivanja modula impedancije i faznog kuta mesa peradi pokazala su da je sniženjem temperature mjerenja, vrijednost modula impedancije rasla.Kod usporedbe rezultata mjerenja pri temperaturi 4 oC sa temperaturom od 22 oC, vrijednost modula impedancije je snižena (do 100 kHz), a od 200 kHz modul se impedancije povećao. Sniženjem temperature, vrijednost faznog kuta je padala. S povišenjem frekvencije, vrijednost modula impedancije je padala, a vrijednosti faznog kuta su rasle do frekvencije od 100 kHz, nakon čega su padale.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058003
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Petrak
(mentor)