Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 181902

Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi


Perković, Kata
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 181902 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi
(Bielectrical impedance analysis for determining characteristics of poultry meat)

Autori
Perković, Kata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.04

Godina
2004

Stranica
63

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
bioelektrička impedancija; perad; M. gluteus medius; M. pectoralis maior
(bioelectrical impedance; poultry; M. gluteus medius; M. pectoralis maior)

Sažetak
Cilj rada bio je ispitivanje kemijsko-fizikalnih osobitosti pilećeg mesa i mjerenje bioelektričke impedancije na različitim temperaturama i frekvencijama. Provedena su istraživanja na prsnom mišiću peradi M. pectoralis maior i mišiću batka M. gluteus medius. Analitičkim metodama određivani su parametri: udjel vode, masti i pH vrijednost. Bioelektrička mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A pri čemu su izmjereni modul impedancije i fazni kut. Rezultati kemijsko-fizikalnih analiza pokazali su visok postotak vlage (74, 54%) i masti (3, 67%) u M. gluteus medius, visok postotak vlage (76, 08%)i nizak postotak masti (0, 55%) u M. pectoralis maior.Ispitivanja modula impedancije i faznog kuta mesa peradi pokazala su da je sniženjem temperature mjerenja, vrijednost modula impedancije rasla.Kod usporedbe rezultata mjerenja pri temperaturi 4 oC sa temperaturom od 22 oC, vrijednost modula impedancije je snižena (do 100 kHz), a od 200 kHz modul se impedancije povećao. Sniženjem temperature, vrijednost faznog kuta je padala. S povišenjem frekvencije, vrijednost modula impedancije je padala, a vrijednosti faznog kuta su rasle do frekvencije od 100 kHz, nakon čega su padale.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058003

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perković, Kata
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Perković, K. (2004) 'Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti mesa peradi', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Kata}, year = {2004}, pages = {63}, keywords = {bioelektri\v{c}ka impedancija, perad, M. gluteus medius, M. pectoralis maior}, title = {Bioelektri\v{c}ka impedancija za odre\djivanje osobitosti mesa peradi}, keyword = {bioelektri\v{c}ka impedancija, perad, M. gluteus medius, M. pectoralis maior}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perkovi\'{c}, Kata}, year = {2004}, pages = {63}, keywords = {bioelectrical impedance, poultry, M. gluteus medius, M. pectoralis maior}, title = {Bielectrical impedance analysis for determining characteristics of poultry meat}, keyword = {bioelectrical impedance, poultry, M. gluteus medius, M. pectoralis maior}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font