Pregled bibliografske jedinice broj: 181271
Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima
Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 181271 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima
(Spectrophotometric determination of glucose in wines)
Autori
Fakin, Žana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.03
Godina
2004
Stranica
46
Mentor
Grabarić, Zorana
Ključne riječi
glukoza; glukoza oksidaza; spektrofotometrija; peroksidaza; vino
(glucose; glucose oxidase; spectrophotometry; peroxidase; wine)
Sažetak
Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima u ovom radu temelji na dvije enzimske reakcije. Prva enzimska reakcija je oksidacija glukoze pomoću glukoza oksidaze, pri čemu nastaje β -D-glukonolakton i vodikov peroksid. Druga enzimska reakcija katalizirana je peroksidazom, a predstavlja oksidaciju K4[Fe(CN)6], u prisustvu peroksida, u K3[Fe(CN)6] koji ima maksimum apsorpcije pri 420 nm. S obzirom da je koncentracija oksidiranog K3[Fe(CN)6] proporcionalna koncentraciji oksidirane glukoze, korištena je ta metoda za određivanje koncentracije glukoze u vinima. Linearan odnos koncentracije i apsorbancije dobiven je u području koncentracija glukoze od 0 do 0, 4 mM, te je na taj način bilo moguće odrediti koncentraciju glukoze u uzorcima vina. Kako bi se istražio utjecaj mogućih interferencija provedena su mjerenja metodom dodatka standarda, te su rezultati uspoređeni sa onima dobivenim pomoću baždarnog dijagrama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058016
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zorana Grabarić
(mentor)