Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 181107

Program oplemenjivanja ječna na Poljoprivrednom institutu u Osijeku i gospodarske osobine OS-sorti ječma


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Babić, Darko
Program oplemenjivanja ječna na Poljoprivrednom institutu u Osijeku i gospodarske osobine OS-sorti ječma // Svijet piva : stručna revija za pivovarstvo i pivoljupce, 7 (2002), 42; 6-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 181107 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Program oplemenjivanja ječna na Poljoprivrednom institutu u Osijeku i gospodarske osobine OS-sorti ječma
(Agricultural Institute Osijek barley breeding program and productive characteristics of OS - varieties)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Babić, Darko

Izvornik
Svijet piva : stručna revija za pivovarstvo i pivoljupce (1330-7843) 7 (2002), 42; 6-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
program oplemenjivanja; ječam; Osijek
(breeding program; barley; Osijek)

Sažetak
Program oplemenjivanja ječma na Poljoprivrednom institutu u Osijeku se provodi, na bogatom i varijabilnom generacijskom materijalu (F1-F10 gen.) koji se sastoji od približno 9000-10000 genetskih populacija, linija i kultivara ozimog i jarog ječma. Osnovu predstavlja domaća germplazma prilagođena uvjetima uzgoja Republike Hrvatske, koju je utemeljio prof. dr. Mato Valenčić (1952-1975). Iz kontinuiranog oplemenjivačkog rada koji traje više od 60 godina, Poljoprivrednom institutu Osijek priznato je 64 kultivara ječma. Istraživana je i problematika oplemenjivanja i genetike gospodarski važnih svojstava ječma na sortama i linijama u gen-kolekciji, generacijskom materijalu (F1-F10 gen.), te linijama i kultivarima u pokusima, te su objavljeni brojni znanstveni i stručni radovi. U oplemenjivačkom postupku koriste se metode oplemenjivanja samooplodnog bilja (pedigree, povratna križanja i metode potomstva sjemenke po biljci. Problematika genetike i oplemenjivanja kvantitativnih svojstava se suštinski odnose na urod i namjensku kakvoću ječma. Mnoga istraživanja na pšenici i ječmu ukazuju na nizak heritabilitet uroda zrna (Bell, 1963, McGinnis i Shebeski, 1968, Fejer i Fedak, 1978, Valentine, 1979, Kovačević, 1980 i 1986, Powell i sur., 1985, Drezner, 1989, Lalić, 1996), te na poteškoće u oplemenjivanju na urod zna i njegove komponente, jer odnos između uroda zrna i njegovih komponenti nije uvijek linearan i jer se ti odnosi mijenjaju ovisno o utjecaju okolinskih činitelja (Frey, 1971). Cilj nam je s kultivarima koji se odlikuju visokim i stabilnim urodima zrna u kombinaciji s dobrom pivarskom ili krmnom kakvoćom doprinjeti proizvodnji jeftinijeg slada ili krmiva. Regresijska analiza, a na temelju istraživanja najznačajnijih OS-sorti ozimog dvorednog ječma priznatih u razdoblju od 1983.– 2002. godine ukazuje na ostvarenu dobit oplemenjivanjem u urodu zrna od 42 kg/godini . U našim uvjetima proivodnje, u višegodišnim pokusima od posljedica stresnih uvjeta (pojava visokih temperatura krajem mjeseca svibnja i početkom mjeseca lipnja koje doprinose prisilnoj zriobi) u prednosti su genotipovi ranije ili srednje dužine vegetacije (Sladoran, Rex, Zlatko, Barun… ) u odnosu na genotipove kasnije vegetacije i kasnijeg klasanja. Zbog toga cilj nam je stvoriti genotipove ranije vegetacije, ali koji će imati povećanu biomasu i povećani žetveni indeks. Oplemenjivanjem se nastoji prevladati negativna korelacija između pojedinih svojstava koja utječu na urod i kakvoću zrna ječma, te negativna korelacija između uroda zrna i kakvoće slada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0073002

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)

Avatar Url Darko Babić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Babić, Darko
Program oplemenjivanja ječna na Poljoprivrednom institutu u Osijeku i gospodarske osobine OS-sorti ječma // Svijet piva : stručna revija za pivovarstvo i pivoljupce, 7 (2002), 42; 6-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Lalić, A., Kovačević, J. & Babić, D. (2002) Program oplemenjivanja ječna na Poljoprivrednom institutu u Osijeku i gospodarske osobine OS-sorti ječma. Svijet piva : stručna revija za pivovarstvo i pivoljupce, 7 (42), 6-11.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Babi\'{c}, Darko}, year = {2002}, pages = {6-11}, keywords = {program oplemenjivanja, je\v{c}am, Osijek}, journal = {Svijet piva : stru\v{c}na revija za pivovarstvo i pivoljupce}, volume = {7}, number = {42}, issn = {1330-7843}, title = {Program oplemenjivanja je\v{c}na na Poljoprivrednom institutu u Osijeku i gospodarske osobine OS-sorti je\v{c}ma}, keyword = {program oplemenjivanja, je\v{c}am, Osijek} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Babi\'{c}, Darko}, year = {2002}, pages = {6-11}, keywords = {breeding program, barley, Osijek}, journal = {Svijet piva : stru\v{c}na revija za pivovarstvo i pivoljupce}, volume = {7}, number = {42}, issn = {1330-7843}, title = {Agricultural Institute Osijek barley breeding program and productive characteristics of OS - varieties}, keyword = {breeding program, barley, Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font