Pregled bibliografske jedinice broj: 180858
Praćenje tijeka fermentacije i održivosti jogurta s dodatkom pulpe i izoliranog inulina jeruzalemske artičoke
Praćenje tijeka fermentacije i održivosti jogurta s dodatkom pulpe i izoliranog inulina jeruzalemske artičoke, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Praćenje tijeka fermentacije i održivosti jogurta s dodatkom pulpe i izoliranog inulina jeruzalemske artičoke
(Observation of fermentation course and viability of yoghurt with pulp supplement and isolated inulin of Jerusalem artichoke)
Autori
Svoboda, Zvjezdana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2004
Stranica
50
Mentor
Kovač, Spomenka
Neposredni voditelj
Hardi, Jovica
Ključne riječi
jeruzalemska artičoka; inulin; ABT-kultura; kemijski sastav; izolacija; tijek fermentacije; sinereza; senzorska analiza
(Jerusalem artichoke; inulin; ABT culture; chemical composition; isolation; fermentation course; syneresis; sensorical analysis)
Sažetak
U radu je određen kemijski sastav jeruzalemske artičoke, a inulin je izoliran na četiri različita načina. ispitan je utjecaj pulpe jeruzalemske artičoke na aktivnost ABT-kulture, sinerezu, udio ekstrahiranih mineralnih tvari te senzorska svojstva jogurtnog napitka. Dodatak pulpe smanjuje pH vrijednost gotovog proizvoda, povećava udio nastale mliječne kiseline i smanjuje sinerezu. Senzorskom analizom je utvrđeno da jogurtni napitak s pulpom jeruzalemske artičoke uz dodatak probiotičkih bakterija izvrsne kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija