Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180792

Parametri proizvodnje i svojstva domaćeg polutvrdog sira iz okolice Donjeg Miholjca


Zuber, Maja
Parametri proizvodnje i svojstva domaćeg polutvrdog sira iz okolice Donjeg Miholjca, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 180792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri proizvodnje i svojstva domaćeg polutvrdog sira iz okolice Donjeg Miholjca
(Parameters in production and some properties of domestic semi-hard cheese produced in Donji Miholjac neighborhood)

Autori
Zuber, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2004

Stranica
32

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
domaći autohtoni sir; proces proizvodnje; kiselinska koagulacija; čvrstoća gruša; mikrobiološki sastav
(domestic type of cheese; production process; acid coagulation of milk; curd firmness; microbiological composition; sensory evaluation)

Sažetak
U radu je praćen postupak proizvodnje sira koji se proizvodi na obiteljskom gospodarstvu u okolici Donjeg Miholjca. Na obiteljskom gospodarstvu su proizvedena tri tipa autohtonog domaćeg polutvrdog sira. Sir je proizveden od mlijeka jutarnje i večernje mužnje. Kiselinska koagulacija sira vršena na 95 0C, uz dodatak do 9% octa i 0, 5% kuhinjske soli. Naknadno grušanje sira vršeno je u kalupima uz pritisak utega. Pri tome su na obiteljskom gospodarstvu praćeni uobičajeni parametri za proizvodnju ovog tipa sira. U laboratorijskim uvjetima se kemijskim i mikrobiološkim analizama nastojao standardizirati postupak proizvodnje ovog tipa sira. U tu svrhu rađene su sljedeće kemijske i mikrobiološke analize: određivanje kiselosti mlijeka, gruša i ocijeđene sirutke, određivanje elektrokemijskog potencijala gruša i ocijeđene sirutke te određivanje mikrobiološkog sastava mlijeka kao sirovine i gotovog sira. Praćena je i dinamika otpuštanja sirutke iz gruša svih ispitivanih uzoraka. Tvrdoće gruša pripremljenih uzoraka sira uspoređena je primjenom metode penetrometrije. Svi proizvedeni uzorci senzorski su ocijenjeni primjenom metode ponderiranih bodova, od strane panel grupe od pet senzorskih analitičara. Dobiveni rezultati sugeriraju brzu i kvalitetnu proizvodnju polutvrdog kriška sira visoke mikrobiološke i fizikalno kemijske kakvoće. Rezultati senzorskih analiza odijelili su proizvedene vrste sira, ovisno o udjelu dodane soli i octa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002


Citiraj ovu publikaciju:

Zuber, Maja
Parametri proizvodnje i svojstva domaćeg polutvrdog sira iz okolice Donjeg Miholjca, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Zuber, M. (2004) 'Parametri proizvodnje i svojstva domaćeg polutvrdog sira iz okolice Donjeg Miholjca', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zuber, Maja}, year = {2004}, pages = {32}, keywords = {doma\'{c}i autohtoni sir, proces proizvodnje, kiselinska koagulacija, \v{c}vrsto\'{c}a gru\v{s}a, mikrobiolo\v{s}ki sastav}, title = {Parametri proizvodnje i svojstva doma\'{c}eg polutvrdog sira iz okolice Donjeg Miholjca}, keyword = {doma\'{c}i autohtoni sir, proces proizvodnje, kiselinska koagulacija, \v{c}vrsto\'{c}a gru\v{s}a, mikrobiolo\v{s}ki sastav}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zuber, Maja}, year = {2004}, pages = {32}, keywords = {domestic type of cheese, production process, acid coagulation of milk, curd firmness, microbiological composition, sensory evaluation}, title = {Parameters in production and some properties of domestic semi-hard cheese produced in Donji Miholjac neighborhood}, keyword = {domestic type of cheese, production process, acid coagulation of milk, curd firmness, microbiological composition, sensory evaluation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font