Pregled bibliografske jedinice broj: 180779
Svojstva blok topljenog sira s aromom dima iz probne proizvodnje sirane "Belje"
Svojstva blok topljenog sira s aromom dima iz probne proizvodnje sirane "Belje", 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva blok topljenog sira s aromom dima iz probne proizvodnje sirane "Belje"
(Some properties of smoked processed block cheese from trial production in cheese factory ˛Belje˛)
Autori
Vencl, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.04
Godina
2004
Stranica
60
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
blok topljeni sir; aroma dima; emulgatori; senzorska analiza; probna proizvodnja
(smoked processed block cheese; smoke arome; emulsifiers; sensory analysis; trial production)
Sažetak
U industrijskom mjerilu, u pogonu proizvodnje topljenih sireva, izrađene su mase blok topljenih sireva, uz primjenu emulgatora različitih svojstava. Sirevi su oblikovani lijevanjem u kalupe različitih oblika, a nakon toga uranjani u tekući dim. Prvu seriju činilo je 6 uzoraka sira s različitim emulgatorima. druga serija izrađena je prema 6 različitih tehnoloških receptura i postupaka prilagođenih dodavanju arome dima direktno u sirnu masu. Ispitana su fizikalno kemijska svojstva svih uzoraka sireva, penetrometrijski uspoređena čvrstoća sirnog tijesta, te organoleptički utvrđena dubina prodora dimnog ekstrakta u sirno tijesto. Na osnovi svih rezultata mjerenja određena je optimalna receptura i postupak aromatizacije blok topljenog sira iz probne proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija