Pregled bibliografske jedinice broj: 180660
Određivanje prividne entalpije pilećeg surimija diferencijalnom motridbenom kalorimatrijom
Određivanje prividne entalpije pilećeg surimija diferencijalnom motridbenom kalorimatrijom, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 180660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje prividne entalpije pilećeg surimija diferencijalnom motridbenom kalorimatrijom
(Determinig of apparent enthalpy of chicken surimi by differential scanning calorimetry)
Autori
Čunko, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.06
Godina
2004
Stranica
52
Mentor
Kovačević, Dragan
Ključne riječi
pileći surimi; NaCl; DSC; entalpija
(chicken surimi; NaCl; Dsc; enthalpy)
Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom DSC određena je temperatura i entalpija (H) denaturacije proteina uzoraka pilećeg surimija koji su u različitim masenim omjerima (w = 0 – 10 %) pomiješani s NaCl. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje računalom omogućava jednostavno prikupljanje i obradu podataka te grafičku interpretaciju rezultata. Uzorci surimija pilećeg mesa pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od mesa mladih tovljenih pilića brojlera. Temperatura denaturacije i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC termograma. DSC termogrami analiziranih uzoraka pilećeg surimija s dodatkom NaCl-a u masenim udjelima od 0 do 10% imaju tri pika. Povećanjem masenog udjela NaCl-a dolazi do pomaka temperature denaturacije proteina prema nižim vrijednostima. Povećanjem masenog udjela NaCl u uzorcima pilećeg surimija entalpija denaturacije se povećava. Pomak temperature denaturacije prema nižim vrijednostima i povećanje entalpije denaturacije rezultat je djelovanja iona Na+ i Cl- na proteinsku strukturu, odnosno povećanje sposobnosti vezanja vode. Veći maseni udio vezane vode u uzorcima rezultira boljim očuvanjem miozina tijekom zamrzavanja i sladištenja u smrznutom stanju, odnosno većom entalpijom denaturacije tijekom DSC-mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija