Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180643

Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka


Gavranić, Gordana
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 180643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka
(The influence of inulin HD addition on fermentation and coagulation kinetics of prebiotic milk beverage)

Autori
Gavranić, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.02

Godina
2004

Stranica
52

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
fermentirani mliječni napici; inulin; fermentacija; reološka svojstva
(dairy beverages; probiotics; inulin; fermentation; rheological properties)

Sažetak
U radu je praćen utjecaj dva različita tipa inulina(HD i TEX)dodanih u mlijeko u udjelima 1-5% na kinetiku fermentacije i koagulacije ABT kulture. Promjene reoloških parametara praćene su utvrđivanjem prividne viskoznosti, napona smicanja, koeficijenta konzistencije i indeksa tečenja. Brzina i tijek fermentacije praćeni su preko udjela mliječne kiseline, pH vrijednosti i elektrokemijskog potencijala. Utvrđeno je da se eksponencijalna faza fermentacije svih uzoraka odvija u 4. i 5., a eksponencijalna faza koagulacije u 6. satu fermentacije. Uzorci s 3% dodanog inulina imali su najbolja teksturalna svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002


Citiraj ovu publikaciju:

Gavranić, Gordana
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Gavranić, G. (2004) 'Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavrani\'{c}, Gordana}, year = {2004}, pages = {52}, keywords = {fermentirani mlije\v{c}ni napici, inulin, fermentacija, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probioti\v{c}kog mlije\v{c}nog napitka}, keyword = {fermentirani mlije\v{c}ni napici, inulin, fermentacija, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gavrani\'{c}, Gordana}, year = {2004}, pages = {52}, keywords = {dairy beverages, probiotics, inulin, fermentation, rheological properties}, title = {The influence of inulin HD addition on fermentation and coagulation kinetics of prebiotic milk beverage}, keyword = {dairy beverages, probiotics, inulin, fermentation, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font