Pregled bibliografske jedinice broj: 180643
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180643 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka inulina HD i TEX na kinetiku fermentacije i koagulacije probiotičkog mliječnog napitka
(The influence of inulin HD addition on fermentation and coagulation kinetics of prebiotic milk beverage)
Autori
Gavranić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.02
Godina
2004
Stranica
52
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
fermentirani mliječni napici; inulin; fermentacija; reološka svojstva
(dairy beverages; probiotics; inulin; fermentation; rheological properties)
Sažetak
U radu je praćen utjecaj dva različita tipa inulina(HD i TEX)dodanih u mlijeko u udjelima 1-5% na kinetiku fermentacije i koagulacije ABT kulture. Promjene reoloških parametara praćene su utvrđivanjem prividne viskoznosti, napona smicanja, koeficijenta konzistencije i indeksa tečenja. Brzina i tijek fermentacije praćeni su preko udjela mliječne kiseline, pH vrijednosti i elektrokemijskog potencijala. Utvrđeno je da se eksponencijalna faza fermentacije svih uzoraka odvija u 4. i 5., a eksponencijalna faza koagulacije u 6. satu fermentacije. Uzorci s 3% dodanog inulina imali su najbolja teksturalna svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija