Pregled bibliografske jedinice broj: 180541
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 180541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena
(Detrmination of initial freezing point and apparent enthalpy of modal solutions of carrageenan)
Autori
Kurtović, Krešo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.04
Godina
2004
Stranica
45
Mentor
Kovačević, Dragan
Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; prividna entalpija; DSC; karegen
(initial freezing point; apparent enthalpy; DSC; carrageenan)
Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) i prividna entalpija (H) vodenih otopina k-karagena. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja računalom, omogućavaju jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio otopljenih tvari u uzorcima određen je u postotcima na ukupnu masu i kretao se u rasponu od 0, 3 do 3%. Početna temperatura zamrzavanja i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC krivulja. Lineranom regresijom određena je funkcionalna ovisnost početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije o masenom udjelu k-karagena. Koeficijent determinacije za linearnu regresiju ovisnosti početne temperature zamrzavanja o masenom udjelu k-karagena iznosi Rk2 = 0, 89, dok za linearnu regresiju ovisnosti prividne entalpije o masenom udjelu iste iznosi Rk2 = 0, 29. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja (od -3, 31 do -3, 63 oC), te smanjenje prividne entalpije (od -334, 94 do -330, 54 J/g) pokazuje uzorak vodene otopine u kojoj maseni udio k-karagena iznosi 3%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija