Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180541

Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena


Kurtović, Krešo
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 180541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena
(Detrmination of initial freezing point and apparent enthalpy of modal solutions of carrageenan)

Autori
Kurtović, Krešo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.04

Godina
2004

Stranica
45

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; prividna entalpija; DSC; karegen
(initial freezing point; apparent enthalpy; DSC; carrageenan)

Sažetak
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) i prividna entalpija (H) vodenih otopina k-karagena. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja računalom, omogućavaju jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio otopljenih tvari u uzorcima određen je u postotcima na ukupnu masu i kretao se u rasponu od 0, 3 do 3%. Početna temperatura zamrzavanja i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC krivulja. Lineranom regresijom određena je funkcionalna ovisnost početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije o masenom udjelu k-karagena. Koeficijent determinacije za linearnu regresiju ovisnosti početne temperature zamrzavanja o masenom udjelu k-karagena iznosi Rk2 = 0, 89, dok za linearnu regresiju ovisnosti prividne entalpije o masenom udjelu iste iznosi Rk2 = 0, 29. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja (od -3, 31 do -3, 63 oC), te smanjenje prividne entalpije (od -334, 94 do -330, 54 J/g) pokazuje uzorak vodene otopine u kojoj maseni udio k-karagena iznosi 3%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113008


Citiraj ovu publikaciju:

Kurtović, Krešo
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena, 2004., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kurtović, K. (2004) 'Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtovi\'{c}, Kre\v{s}o}, year = {2004}, pages = {45}, keywords = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, prividna entalpija, DSC, karegen}, title = {Odre\djivanje po\v{c}etne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina karagena}, keyword = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, prividna entalpija, DSC, karegen}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtovi\'{c}, Kre\v{s}o}, year = {2004}, pages = {45}, keywords = {initial freezing point, apparent enthalpy, DSC, carrageenan}, title = {Detrmination of initial freezing point and apparent enthalpy of modal solutions of carrageenan}, keyword = {initial freezing point, apparent enthalpy, DSC, carrageenan}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font