Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180535

Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku


Krišković, Domagoj
Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 180535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku
(Influence of some starter cultures on the growth of microorganisms in cow and goat milk)

Autori
Krišković, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
23.12

Godina
2003

Stranica
50

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
starter kultura; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; termofilne i mezofilne BMK; bifidobakterije; brzina i krivulje rasta; broj živih bakterija
(starter culture; cow milk; goat milk; thermophylic and mezophylic; bfidobacteria; growth curves; viable cells count)

Sažetak
Za inokulaciju kozjeg i kravljeg mlijeka korištene su ABT-2 kultura (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis Bb-12, Streptococcus thermophilus) i mezofilne CH-N19 kultura (Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus, Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis). Fermentacija kozjeg i kravljeg mlijeka nacijepljenih ABT-2 kulturom vođena je na 37 °C kroz 8 sati, a sa CH-N19 starterom na 24 °C kroz 24 sata. Utvrđene su značajne razlike tijeka i trajanja fermentacije. Pokazalo se da sve odabrane mliječno kisele bakterije brže rastu i bolje fermentiraju kozje mlijeko. Krivulje rasta mliječno kiselih bakterija bile su u potpunoj korelaciji s brzinom nastajanja mliječne kiseline i promjenom pH vrijednosti do određenog perioda fermentacije, nakon čega odnos CFU-pH nije bio u statistički značajnoj korelaciji. Veći koeficijenti korelacije između spomenutih parametara zabilježene su u kozjem mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113002


Citiraj ovu publikaciju:

Krišković, Domagoj
Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Krišković, D. (2003) 'Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{s}kovi\'{c}, Domagoj}, year = {2003}, pages = {50}, keywords = {starter kultura, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, termofilne i mezofilne BMK, bifidobakterije, brzina i krivulje rasta, broj \v{z}ivih bakterija}, title = {Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku}, keyword = {starter kultura, kravlje mlijeko, kozje mlijeko, termofilne i mezofilne BMK, bifidobakterije, brzina i krivulje rasta, broj \v{z}ivih bakterija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{s}kovi\'{c}, Domagoj}, year = {2003}, pages = {50}, keywords = {starter culture, cow milk, goat milk, thermophylic and mezophylic, bfidobacteria, growth curves, viable cells count}, title = {Influence of some starter cultures on the growth of microorganisms in cow and goat milk}, keyword = {starter culture, cow milk, goat milk, thermophylic and mezophylic, bfidobacteria, growth curves, viable cells count}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font