Pregled bibliografske jedinice broj: 180535
Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku
Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj nekih starter kultura na rast mikroorganizama u kozjem i kravljem mlijeku
(Influence of some starter cultures on the growth of microorganisms in cow and goat milk)
Autori
Krišković, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.12
Godina
2003
Stranica
50
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
starter kultura; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; termofilne i mezofilne BMK; bifidobakterije; brzina i krivulje rasta; broj živih bakterija
(starter culture; cow milk; goat milk; thermophylic and mezophylic; bfidobacteria; growth curves; viable cells count)
Sažetak
Za inokulaciju kozjeg i kravljeg mlijeka korištene su ABT-2 kultura (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis Bb-12, Streptococcus thermophilus) i mezofilne CH-N19 kultura (Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. mesentericus, Leuconostoc mesenteroides subsp. lactis). Fermentacija kozjeg i kravljeg mlijeka nacijepljenih ABT-2 kulturom vođena je na 37 °C kroz 8 sati, a sa CH-N19 starterom na 24 °C kroz 24 sata. Utvrđene su značajne razlike tijeka i trajanja fermentacije. Pokazalo se da sve odabrane mliječno kisele bakterije brže rastu i bolje fermentiraju kozje mlijeko. Krivulje rasta mliječno kiselih bakterija bile su u potpunoj korelaciji s brzinom nastajanja mliječne kiseline i promjenom pH vrijednosti do određenog perioda fermentacije, nakon čega odnos CFU-pH nije bio u statistički značajnoj korelaciji. Veći koeficijenti korelacije između spomenutih parametara zabilježene su u kozjem mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija