Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180495

Praćenje onečišćenja mesa i ribe kloriranim ugljikovodicima u Republici Hrvatskoj


Kipčić, Dubravka
Praćenje onečišćenja mesa i ribe kloriranim ugljikovodicima u Republici Hrvatskoj, 1997., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 180495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje onečišćenja mesa i ribe kloriranim ugljikovodicima u Republici Hrvatskoj
(Monitoring of chlorinated hydrocarbon pollution of meat and fish in Croatia)

Autori
Kipčić, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
1997

Stranica
99

Mentor
Šebečić, Blaženka

Ključne riječi
klorirani ugljikovodici; zagađenje; meso; riba; uvoz; domaća proizvodnja; unos
(chlorinated hydrocarbons; pollution; meat; fish; import; domestic; intake)

Sažetak
U razdoblju 1992-96. g. analizirano je na sadržaj kloriranih ugljikovodika 466 uzoraka masnog tkiva goveda, svinja, peradi te ribe. Ispitivanjem su obuhvaćeni slijedeći spojevi: heksaklorbenzen (HCB), alfa-heksaklorcikloheksan (alfa-HCH), lindan, DDT i metaboliti i ukupni poliklorirani bifenili, a amaliza je provedena metodom plinsko tekućinske kromatografije. Uzorci su podijeljeni u dvije skupine. Jednu skupinu predstavljaju uzorci uvezeni u Republiku Hrvatsku, a drugu uzorci mesa sa stočnih farma sjeverne Hrvatske i riba ulovljenih u Jadranu. Uzorci mesa domaćeg podrijetla znatno su manje onečišćeni ispitivanim onečišćivalima od onih iz uvoza. Razlike su najuočljivije u sadržaju lindana i DDT-a u govedini i DDT-a u svinjetini. Prosječna količina lindana u domaćoj govedini iznosila je 0.004 mg/kg, a u uvoznoj 0.020 mg/kg, a prosječna količina DDT-a u domaćoj govedini bila je 0.013, a u uvoznoj 0.059 mg/kg. Prosječna količina DDT-a u svinjetini domaćeg podrijetla bila je 0.014 mg/kg, a u uvoznoj svinjetini 0.041 mg/kg. Razlika je značajna i za lindan u peradi ; prosječna količina u domaćim uzorcima iznosila je 0.012 mg/kg, a uvoznim 0.034 mg/kg. Za HCB i alfa-HCH razlika je statistički značajna za govedinu ; prosječna količina u domaćim uzorcima bila je 0.001 mg/kg za HCB i 0.001 mg/kg za alfa-HCH, a u uvoznim 0.004 mg/kg za HCB i 0.002 mg/kg za alfa-HCH. Za HCB razlika je također značajna i za uzorke peradi ; u domaćim uzorcima prosječna količina iznosila je 0.001 mg/kg, a u uvoznim 0.003 mg/kg. Onečišćenje ribe polikloriranim bifenilima značajno je veće u ribi domaćeg podrijetla (prosječna količina iznosila je 0.046 mg/kg) nego u uvoznoj ribi (prosječna količina bila je 0.006 mg/kg) dok je onečišćenje ribe kloriranim pesticidima slično za obje grupe uzoraka. Niti jedan ispitivani uzorak mesa nije sadržavao količine kloriranih ugljikovodika veće od najviše dopuštenih dok su tu granicu prekoračili po jedan uzorak uvozne i domaće ribe. Rezultati dobiveni u uzorcima domaćeg podrijetla uspoređeni s rezultatima dobivenim u uzorcima mesa i ribe istog podrijetla, a obrađenim prije desetak godina u istom Laboratoriju, pokazuju uočljiv trend smanjivanja onečišćenja namirnica životinjskog podrijetla kloriranim ugljikovodicima. Može se zaključiti da je stanje onečišćenja domaćih uzoraka mesa kloriranim ugljikovodicima zadovoljavajuće u odnosu na uvozno meso koje također zadovoljava postojeće propise o zdravstvenoj ispravnosti namirnica, ali značajno onečišćenje od domaćeg. Isto ne vrijedi i za domaću ribu koja je međutim unatoč karakteristika našeg mora, na sličnom nivou kao i uvozna uglavnom oceanska riba. Konačno unos kloriranih ugljikovodika domaćim mesom i ribom na nivou je unosa u visoko razvijenim europskim zemljama.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dubravka Kipčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kipčić, Dubravka
Praćenje onečišćenja mesa i ribe kloriranim ugljikovodicima u Republici Hrvatskoj, 1997., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Kipčić, D. (1997) 'Praćenje onečišćenja mesa i ribe kloriranim ugljikovodicima u Republici Hrvatskoj', magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kip\v{c}i\'{c}, Dubravka}, year = {1997}, pages = {99}, keywords = {klorirani ugljikovodici, zaga\djenje, meso, riba, uvoz, doma\'{c}a proizvodnja, unos}, title = {Pra\'{c}enje one\v{c}i\v{s}\'{c}enja mesa i ribe kloriranim ugljikovodicima u Republici Hrvatskoj}, keyword = {klorirani ugljikovodici, zaga\djenje, meso, riba, uvoz, doma\'{c}a proizvodnja, unos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kip\v{c}i\'{c}, Dubravka}, year = {1997}, pages = {99}, keywords = {chlorinated hydrocarbons, pollution, meat, fish, import, domestic, intake}, title = {Monitoring of chlorinated hydrocarbon pollution of meat and fish in Croatia}, keyword = {chlorinated hydrocarbons, pollution, meat, fish, import, domestic, intake}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font