Pregled bibliografske jedinice broj: 180330
Utjecaj udjela laktoze i niulina na aktivnost kulture u proizvodnji jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka
Utjecaj udjela laktoze i niulina na aktivnost kulture u proizvodnji jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka, 2003., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180330 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj udjela laktoze i niulina na aktivnost kulture u proizvodnji jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka
(The influence of lactose and inulin content on starter culture activity in production of yoghurt from goat and cow milk)
Autori
Samardžija, Renata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
17.10
Godina
2003
Stranica
40
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
jogurt; bakterije mliječne kiseline; laktoza; inulin; kiselost; tijek fermentacije
(yoghurt; lactic acid bacteria; lactose; inulin; acidity; fermentation)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj udjela laktoze i inulina na aktivnost jogurtne starter kulture u kozjem i kravljem mlijeku. Dobiveni rezultati pokazali su da dodatak laktoze nema statistički značajan utjecaj na tijek i brzinu fermentacije jogurta, dok je dodatak inulina imao nešto veći, ali ipak ne statistički značajan utjecaj. Povoljan utjecaj inulina na tijek fermentacije bio je izraženiji kod jogurta od kravljeg mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija