Pregled bibliografske jedinice broj: 18028
Utjecaj enzima Maturex na koncentraciju vicinalnih diketona u pivu
Utjecaj enzima Maturex na koncentraciju vicinalnih diketona u pivu, 1998., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 18028 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj enzima Maturex na koncentraciju vicinalnih diketona u pivu
(Infuence of Maturex enzyme on concentration of diketones in beer)
Autori
Vojsković, Nensi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
1998
Stranica
61
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
pivo; diacetil; Maturex
(beer; diacetyl; Maturex)
Sažetak
Nezadovoljavajuća aroma i okus jedan je od najvažnijih problema pivarske industrije što je najčešće poslijedica prisustava stranih mikroorganizama ili proizvoda njihovog metabolizma kao što su vicinalni-diketoni (VDK), od kojih je najvažniji diacetil. U domaćim pivima, naročito u špici sezone kada je vrenje ubrzano, a odležavanje piva skraćeno koncentracija diacetila znatno prelazi dozvoljene granice (10 mg/L). Dodatkom komercijalnog enzimskog preparata za redukciju diacetila (Maturex) tijekom glavnog vrenja i odležavanja piva brzina redukcije VDK se višestruko povećava. Primjena ovog enzimskog preparata omogućava dvostruko povećanje kapaciteta vrionog i ležnog podruma bez investiranja u opremu. U pivu otočenom u boce pod utjecajem Maturexa dolazi do smanjenja koncentracije VDK ispod praga osjetljivosti. Primjenom više početne koncentracije kvasca i kvasca "mlade" generacije (bolja fiziološka aktivnost) postiže se niža koncentracija VDK u pivu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija