Pregled bibliografske jedinice broj: 180217
Utjecaj dodatka prebiotika Frutafit HD na fermentaciju i koagulaciju u proizvodnji jogurta od kozjeg mlijeka
Utjecaj dodatka prebiotika Frutafit HD na fermentaciju i koagulaciju u proizvodnji jogurta od kozjeg mlijeka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 180217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka prebiotika Frutafit HD na fermentaciju i koagulaciju u proizvodnji jogurta od kozjeg mlijeka
(Influence of addition of prebiotic substance Frutafit HD on fermentation and coagulation process of yoghurt from goat milk)
Autori
Lončarević, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.07
Godina
2002
Stranica
58
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
kozje mlijeko; jogurt; inulin; kinetika fermentacije i kogulacije; reološka svojstva
(goat milk; yoghurt; inulin; fermentation and coagulation kinetics; rheological properties)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj inulina HD (9 monomera fruktoze)na fermentaciju i reološka svojstva jogurta od kozjeg mlijeka. Tijekom fermentacije praćeni su promjene udjela mliječne kiseline, pH vrijednosti, elektrokemijskog potencijala vodikovih iona te reološke promjene. Dodatak inulina imao je određeni utjecaj na tijek i brzinu fermentacije jogurta od kozjeg mlijeka, ali on nije bio statistički značajan. Rezultati ispitivanja pokazali su da je optimalni udio dodanog inulina jogurtu od kozjeg mlijeka 3%. Matematička analiza dobivenih rezultata mjerenja pokazala je da je dodatak inulina 3% utjecao na vremenski pomak sekundarne faze koagulacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija