Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 180175

Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi


Antunac, Neven
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi // Zbornik predavanja / Barać, Zdravko (ur.).
Pluska: HLAD, 2004. str. 50-69 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 180175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi
(Composition and properties of sheep milk and their influence in processing)

Autori
Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik predavanja / Barać, Zdravko - Pluska : HLAD, 2004, 50-69

Skup
Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 21.10.2004. - 22.10.2004

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ovčje mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; laktacija; higijenska kvaliteta
(sheep milk; chemical composition; physical properties; lactation; hygienic quality)

Sažetak
U radu su prikazani čimbenici koji utječu na proizvodnju i sastav ovčjeg mlijeka (genetski i zootehnički, okolišni i upravljanje). Budući se ovčje mlijeko isključivo koristi za proizvodnju sireva (uglavnom tvrdih), sastav i osobine mlijeka su od presudnog značaja u preradi. Prikazana je usporedba prosječnog sastava ovčjeg i kravljeg mlijeka.Na osnovu rezultata istraživanja, prikazane su prosječne vrijednosti (min-max) količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti, bjelančevina i laktoze u mlijeku paških, creskih, istočno-frizijskih ovaca i travničke pramenke. Od fizikalnih svojstava navedene su prosječne pH vrijednosti i točke ledišta mlijeka. Prosječan broj somatskih stanica u mlijeku pojedinih pasmina ovaca prikazan je ovisno o načinu mužnje (ručna-strojna mužnja), postavljenoj graničnoj vrijednosti od 700000/mL i vrsti izoliranih uzročnika mastitisa. U najvećem broju slučajeva (85) iz uzoraka mlijeka izoliran je Staphylococcus aureus ; Micrococcus spp. (28) ; Streptococcus "D" (5) i Escherichia coli (4). Broj somatskih stanica je u mlijeku paških i istočno frizijskih ovaca bio izrazito nizak što potvrđuje da je zdravstveno stanje vimena bilo jako dobro. Bez obzira da li se provodi ručna ili strojna mužnja, broj somatskih stanica u mlijeku kod spomenutih pasmina ovaca može biti znatno niži od granične vrijednosti 1 milion/mL, koju predlažu pojedini autori.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178016

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi // Zbornik predavanja / Barać, Zdravko (ur.).
Pluska: HLAD, 2004. str. 50-69 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Antunac, N. (2004) Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi. U: Barać, Z. (ur.)Zbornik predavanja.
@article{article, author = {Antunac, Neven}, editor = {Bara\'{c}, Z.}, year = {2004}, pages = {50-69}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, laktacija, higijenska kvaliteta}, title = {Sastav i osobine ov\v{c}jeg mlijeka i njihov zna\v{c}aj u preradi}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, kemijski sastav, fizikalna svojstva, laktacija, higijenska kvaliteta}, publisher = {HLAD}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunac, Neven}, editor = {Bara\'{c}, Z.}, year = {2004}, pages = {50-69}, keywords = {sheep milk, chemical composition, physical properties, lactation, hygienic quality}, title = {Composition and properties of sheep milk and their influence in processing}, keyword = {sheep milk, chemical composition, physical properties, lactation, hygienic quality}, publisher = {HLAD}, publisherplace = {Pore\v{c}, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font