Pregled bibliografske jedinice broj: 180175
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi // Zbornik predavanja / Barać, Zdravko (ur.).
Pluska: HLAD, 2004. str. 50-69 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 180175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i osobine ovčjeg mlijeka i njihov značaj u preradi
(Composition and properties of sheep milk and their influence in processing)
Autori
Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik predavanja
/ Barać, Zdravko - Pluska : HLAD, 2004, 50-69
Skup
Šesto savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 21.10.2004. - 22.10.2004
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovčje mlijeko; kemijski sastav; fizikalna svojstva; laktacija; higijenska kvaliteta
(sheep milk; chemical composition; physical properties; lactation; hygienic quality)
Sažetak
U radu su prikazani čimbenici koji utječu na proizvodnju i sastav ovčjeg mlijeka (genetski i zootehnički, okolišni i upravljanje). Budući se ovčje mlijeko isključivo koristi za proizvodnju sireva (uglavnom tvrdih), sastav i osobine mlijeka su od presudnog značaja u preradi. Prikazana je usporedba prosječnog sastava ovčjeg i kravljeg mlijeka.Na osnovu rezultata istraživanja, prikazane su prosječne vrijednosti (min-max) količina suhe tvari, suhe tvari bez masti, masti, bjelančevina i laktoze u mlijeku paških, creskih, istočno-frizijskih ovaca i travničke pramenke. Od fizikalnih svojstava navedene su prosječne pH vrijednosti i točke ledišta mlijeka. Prosječan broj somatskih stanica u mlijeku pojedinih pasmina ovaca prikazan je ovisno o načinu mužnje (ručna-strojna mužnja), postavljenoj graničnoj vrijednosti od 700000/mL i vrsti izoliranih uzročnika mastitisa. U najvećem broju slučajeva (85) iz uzoraka mlijeka izoliran je Staphylococcus aureus ; Micrococcus spp. (28) ; Streptococcus "D" (5) i Escherichia coli (4). Broj somatskih stanica je u mlijeku paških i istočno frizijskih ovaca bio izrazito nizak što potvrđuje da je zdravstveno stanje vimena bilo jako dobro. Bez obzira da li se provodi ručna ili strojna mužnja, broj somatskih stanica u mlijeku kod spomenutih pasmina ovaca može biti znatno niži od granične vrijednosti 1 milion/mL, koju predlažu pojedini autori.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA